PRVI MIŠELINOV VODIČ ZA BEOGRAD

28. Dec 2021
Photo: salon1905.rs

Prva selekcija beogradskih restorana, koji su vrednovani u skladu sa opštim i ujednačenim kriterijumima Mišelin vodiča, objavljena je na sajtu ovog prestižnog gastro vodiča 7. decembra. Odabir restorana obavili su anonimni i nezavisni inspektori, a spektar kuhinja je širok, od klasične i autentične do moderne i kreativne, od srpske i mediteranske do japanske.   

„Geografska lokacija između Istoka i Zapada, i bogatstvo razmene kroz istoriju – stvorila je snažnu i raznoliku kulinarsku kulturu, u kojoj obiluju turski, mađarski i drugi balkanski uticaji. Srpski predeo, prepun bogate i plodne zemlje, pruža prdivan asortiman visokokvalitetnih proizvoda tokom cele godine, dok je Srbija kroz vekove bila poznata i po vinogradarstvu. Rezultat je kulinarska scena koja je živa, popularna i dostupna svima“, piše u vodiču.

U selekciju je ušlo 14 beogradskih restorana, od kojih su dva posebno istaknuta. Iva Nova balkanska kuhinja, predstavljena kao „komšijski kafe-restoran“, ponela je oznaku Michelin Bib Gourmand, koja se dodeljuje restoranima vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac. „U ovom restoranu modernog izgleda, gurmani mogu uživati u tradicionalnim, zdravim balkanskim receptima koji su suptilno prefinjeni“, navodi se u vodiču. Drugi, restoran Bela Reka, istaknut je zbog posvećenosti održivom razvoju i promocije lokalnih poljoprivrednika i proizvođača.

Na listi preporuka Mišelinovih inspektora su i: Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište i Langouste.

IVA NEW BALKAN CUISINE

BELA REKA

ENSO

Tekst: PETRA VASILJEVIĆ

Foto: www.guide.michelin.com/rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.