PREDSTAVLJAMO VAM CULIAIR, PRVI RESTORAN U BALONU

05. Aug 2022
Photo: facebook.com (CuliAir)

Stvaranje visoke gastronomske avanture u formi fajn dajninga u balonu na topao vazduh bio je san jedne žene koji se pretvorio u realnost. Holandska šefica Angélique Schmeinck je nakon 25 godina iskustva u vrhunskim restoranima rešila da se odvaži i svoje umeće podigne na viši novo u pravom smislu reči.

Angélique Schmeinck je otvorila prvi restoran u balonu na topao vazduh. Još davne 2003. godine shvatila je da je takav balon u stvari jedna velika peć. Odlučila je da iskoristi temperaturu potrebnu za zagrevanje vazduha u balonu kako bi pripremala hranu. Prvo jelo koje je spremila bila je riba i piletina.

Plamen u podnožju balona stvara temperaturu od 90 stepeni celzijusa, što je idealno toplo za sporo kuvana jela. Kad je balon sleteo sat i po kasnije, šefica je u suzama shvatila da je njen eksperiment u potpunosti uspeo. Hrana je bila savršeno pripremljena, prenosi ekapija.com.

Ova uspešna probna vožnja balonom bila je je početna tačka CuliAir restorana, prvog svetskog restorana u balonu. Od svog prvog putovanja pre gotovo dve decenije, Schmeinck je organizovala oko 50 putovanja svake godine širom Holandije. Ona je u suštini pripremala hranu za deset ljudi, računajući tri obroka po čoveku. Priprema je trajala do dva sata.

CuliAir koristi 20 različitih lokacija za poletanje kako bi se prilagodio širokom rasponu uslova letenja. Kada gosti stignu na mesto za poletanje, Schmeinck im posluži predjelo, dinju, kozji sir i slično, nakon čega sledi šampanjac. U međuvremenu, „prizemljena“ ekipa postavlja veliki balon i pričvršćenu korpu koja može primiti do 12 osoba. Nakon što je potpuno u vazduhu, Schmeinck počinje sa kuvanjem.

Prvo jelo na nebu je obično koktel od plodova mora. Šefica obično priprema jastoga, sveže školjke i slične morske delikatese. Svaki od specijaliteta stiže sa svežim povrćem ili nekim drugim odgovarajućim prilogom.

Drugo jelo stiže 45 minuta kasnije. Služi se kraljevski brancin uz sezonsko povrće, poput špargli i artičoka. Angélique napominje kako je brancin „najbolja riba za kuvanje u balonu“.

Treće jelo obično bude piletina, u poslednje vreme i jagnjetina. Najnoviji jelovnik uključuje i confit od patke s letnim pečurkama i salsom od lagano fermentiranog karfiola.

 

Izvor: ekapija.com

Foto: schmeinck.nl

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.