GERANIUM: I MIŠELINOVE ZVEZDICE I TITULA NAJBOLJEG RESTORANA

13. Oct 2022
Photo: geranium.dk

Ako vas put nanese u Kopenhagen, i ako možete i bez mesa da uživate u hrani, svakako posetite Geranium, zvanično najbolji restoran na svetu ove godine. Restoran Rasmusa Kofoeda dobio je ovog leta prestižnu nagradu od svojih kolega na dodeli The World’s 50 Best Restaurants Awards, održanoj u Londonu.

Restoran Geranium nalazi se u Parkenu u Kopenhagenu, u okviru fudbalskog stadiona koji je dom danske fudbalske reprezentacije. I živopisniji je nego što mu zvuči ime – smeštena na osmom spratu, trpezarija je sva u svetlom drvetu, krem zidova, i okupana svetlošću koja ulazi kroz ogromne prozore. Ove godine Kofoed i njegov tim odlučili su da preurede restoran i meni koji su ranije služili. Kuvari više ne koriste meso u pripremi jela, iako su morski plodovi i dalje zvezda na meniju.

Obroci se sastoje od 22 jela koja možete da probate i menjaju se sa godišnjim dobima. Tako se na jelovniku može naći umetnički izuvijana slana haringa sa algama i grančicama mirođije ili divno aranžirana blitva sa prokeljom i prazilukom. Obrok košta oko 415 evra, a postoje i opcije da ga uparite sa vinom ili bezalkoholnim pićem.

Geranium je prvi put ušao na listu 50 najboljih restorana na svetu 2013, iste godine kada je dobio dve Mišelinove zvezdice. Restoran je 2016. godine osvojio treću Mišelinovu zvezdicu, što ga čini prvim danskim restoranom koji je dobio maksimalan broj zvezdica.

Tekst: Ana Kralj

Foto: geranium.dk

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.