NOVITETI I PREMIJERE NA SAJMU NAMEŠTAJA U MILANU

06. Apr 2023
Photo: Fratelli Boffi

Po prvi put u poslednje tri godine Salone Del Mobile održaće se u svom tradicionalnom prolećnom terminu od 18. do 23. aprila u Milanu. 61. izdanje najvećeg svetskog sajma nameštaja okupiće 1.962 izlagača, uključujući više od 550 talenata mlađih od 35 godina i 27 dizajnerskih škola. Sajam će dočekati više od 370.000 posetilaca koji će moći da vide najnovije trendove u dizajnu nameštaja, rasvete, električnih uređaja, proizvoda za kuhinje, kupatila, spoljašnje i radne prostore.

Foto: Salone del Mobile

Ovogodišnji sajam ponudiće novi kulturni program koji će posetiocima omogućiti nova iskustva, a održaće se i bijenalni sajam rasvete Euroluce, čija je izložba koncipirana kao „Grad svetlosti“.

Il Duomo Collection / Foto: Salone del Mobile

„Ljudi dolaze na Salone del Mobile da otkriju šta je novo što nude brendovi, ali i da uspostave konekcije. To nam je nedostajalo. Da bi se uspostavile veze, veoma je važan izgled sajma. Zato smo odlučili da primenimo urbanistički pristup. Zamislili smo sajam kao grad, idealan grad, počevši od paviljona Euroluce“, rekla je predsednica Salone Del Mobile Maria Poro.

Roberto Cavalli Home / Foto: Salone del Mobile

Euroluce 2023 (paviljoni 9-11 i 13-15) imaće radikalno drugačiji koncept paviljona. „Fokusirali smo se na osvetljenje kao objekat, na njegov oblik. Ali svetlost je sve više povezana sa tehnologijom, sa načinom na koji reaguje na ljudska bića, kako utiče na to kako doživljavamo prostor“, kaže Poro.

Sakura / Foto: Salone del Mobile

Novi dizajn biće inspirisan italijanskim istorijskim gradskim jezgrima, sajam će biti koncipiran kao grad, a Euroluce će poslužiti kao eksperimentalno polje. Kao deo promene, sajam dizajna SaloneSatellite biće uključen u paviljone Euroluce, a ove godine fokus će biti na školama dizajna sa temom Building The (I’m)Possible. Process, Progress, Practice.

Zafferano / Foto: Salone del Mobile

Koncept „Grad svetlosti“ biće i glavna tema iz koje svoju inspiraciju crpi kulturni program, koji će ove godine biti održan u prostorima sajma Euroluce: od interdisciplinarnih sadržaja kustosa Bepea Finesija, do Aurore, velike pijace i arene bijenala koju je dizajnirala Formafantasma, za imerzivna i reflektivna iskustva – ali i kao mesto za razne razgovore.

Vista Alegre / Foto: Vista Alegre

Novi program Razgovori, koji je pripremila Analisa Roso, sa posebnim fokusom na osvetljenje, tehnologiju i održivost, obogatiće događaj diskusijama i debatama koje će voditi čuvena imena savremene dizajnerske scene.

Ekološka, ekonomska i društvena odgovornost takođe će biti prioritet ovogodišnjeg Sajma nameštaja u Milanu, koji je nedavno dobio ISO 20121 sertifikat za održivu organizaciju događaja.

Formitalia Home / Foto: Formitalia

Pored Sajma nameštaja, tokom Milanske nedelje dizajna održavaju se brojni drugi događaji, zajednički poznati kao Fuorisalone. Ono što Fuorisalone čini posebnim je činjenica da tokom cele nedelje istorijske palate u Milanu preuzimaju brendovi i dizajneri kako bi prikazali neke od najkreativnijih dizajnerskih instalacija.

Flos / Foto: Flos

Salone Del Mobile je savršena prilika da upoznate najneverovatnije brendove i njihova nova izdanja u svetu dizajna. Ovo su samo neka od njih.

Versace Home / Foto: Versace Home

LUXXU / Foto: LUXXU

Tekst: Ana Kralj

Foto: Salone del Mobile. Milano

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.