EKSKLUZIVNO: U REZIDENCIJI KIPARSKOG AMBASADORA

04. Jan 2022
Photo: MILOŠ LUŽANIN

Prelepa, bela rezidencija, okružena negovanim travnjakom i uređenom baštom, tik pored ambasade Kipra, ne privlači mnogo pažnje, ušuškana u tihi, otmeni kraj sa puno zelenila. To je, uostalom, jedna od privilegija u kojoj uživaju stanari u Diplomatskoj koloniji na Dedinju i koja, u trenucima odmora, pričinjava posebno zadovoljstvo ambasadoru Kipra u Srbiji, Demetriosu Teofilaktuu, našem ekskluzivnom domaćinu u ovom broju magazina. Elegantan i predusretljiv, kako već etikecija i lepo ponašanje nalažu, dočekuje nas srdačno na vratima rezidencije i odmah nas upoznaje sa kulturnom istorijom Kipra jer se u predvorju nalaze slike kiparskih slikara naivne umetnosti. Kao i svaki ambasador, preuredio je rezidenciju i napravio ambijent koji najbolje odražava imidž zemlje koju predstavlja. „U diplomatiji, posebno kad ste ambasador, estetika je suštinski element – zato što je prvi utisak svakog gosta važan. Estetika je odraz istorije, tradicije i suštine vaše zemlje, kao i vas”, kaže.

DEMETRIOS TEOFILAKTU, AMBASADOR KIPRA U SRBIJI

Rezidencija nije u vlasništvu Kipra, pod dugoročnim je zakupom od 1. oktobra 1980. Slučajno, 1. oktobar je i Dan nezavisnosti Kipra. Za ambasadora je privilegija što živi u njoj. Kao iskusni diplomata, iza kojeg je nekoliko diplomatskih misija širom sveta, od Njujorka i Brisela do Indije i Australije, Demetrios Teofilaktu imao je pregršt ideja kako da preuredi prostor. Doneo je sa sobom brojne artefakte, figurice i slike sa Kipra i raznih drugih mesta, mada je rezidencija već dekorisana i poklonima iz Srbije. Među njima su teniski reket i loptice koje je Novak Đoković potpisao i lično uručio ambasadoru. Porodične fotografije, pre svega njegovog sina Stefanosa i ćerke Nikol, daju rezidenciji dozu intime i topline. Ambasador priznaje da uživa u atmosferi. Možda iz još jednog razloga: ovo je njegova poslednja diplomatska misija. Ili, kako on voli da kaže: „Ovo je moja poslednja i najbolja.”

Kako vam se dopala rezidencija kad ste došli i koje njene delove smatrate najreprezentativnijim da ih pokažete gostima?

Glavni ulaz mi je jedan od omiljenih prostora. Tu sam okačio tri slike naših slikara naivne umetnosti koje predstavljaju tradicionalno kiparsko selo. Neke slike su već bile u rezidenciji, a druge, malo modernije, doneo sam sa sobom. Ideja mi je bila da predstavim Kipar u punoj dimenziji, i kroz tradicionalno i kroz moderno. Arhitektura vile podseća me na 60-te, jedinstvena je i nekako neoklasična. Drveni enterijer unosi dah tradicionalnog i daje prostoru toplinu. Sviđa mi se i visoki plafon u lobiju i dnevnoj sobi, koji stvara ambijent otvorenog prostora. Na spratu su spavaće sobe i estetski divno uređen otvoren prostor sa bibliotekom. Sprat je elegantno uklopljen sa visokim plafonom, što rezidenciji daje jedinstven izgled. Arhitektura je odraz klase koja preovlađuje u ovom kraju – ima taj aristokratski dah Dedinja. Sviđa mi se i prostor između ulaza u trpezariju i dnevnu sobu, gde sam stavio slike Nikole Tesle i Mihajla Pupina, dvojice inspirativnih Srba koji nas povezuju sa istorijom i budućnošću. Obojica su bili pioniri svog dobra, briljantni umovi ispred svog vremena, a i obojica su bili imigranti koji su se proslavili. Gosti ih odmah primate. A to je i znak poštovanja prema zemlji domaćinu.

VISOKI PLAFON U LOBIJU DAJE ELEGANTAN DOŽIVLJAJ OTVORENOG PROSTORA

Da Ii ste napravili još neke izmene u rezidenciji?

Dosta toga sam promenio, ali ne i nameštaj. Prilično je klasičan, ali odgovara ovom prostoru. Sada ima više boja jer sam doneo ukrasne jastučiće, suvenire, figurice i artefakte sa mojih prethodnih misija u Briselu, Australiji, Njujorku, Indiji i jugoistočnoj Aziji. To je nešto što ambasadori inače rade. Reakcija gostiju je pozitivna, a i ja sam zadovoljan kako je ispalo. Ukratko, prostor je dobra kombinacija tradicionalnog i modernog.

FOTOGRAFIJA AMBASADOROVIH RODITELJA, SNIMLJENA 1965.

Ambasada i rezidencija nalaze se u Diplomatskoj koloniji, jednoj od najekskluzivnijih četvrti Beograda. Kako vam se dopada kraj?

Diplomatska kolonija ne samo da je jedan od najekskluzivnijih kvartova, nego je istovremeno vrlo živopisna, pa i nekako spokojna. Nisu slučajno smatrali aristokratskim krajem, da tako kažem, u nekadašnjoj Jugoslaviji. Ovde stanuju diplomate, istaknuti muzičari, književnici, umetnici, biznismeni, doktori, vrhunski hirurzi, kao i obični građani, tako da je to jedan dobar socijalni miks Dedinja. Imamo i zajedničke društvene aktivnosti, diplomatske, poslovne i umetničke, ali i sportske, jer ovde ima mnogo divnih parkova i sportskih objekata. Volim da šetam po kraju, obično vikendom ili posle posla, uglavnom u proleće i jesen. Okruženje je divno, istovremeno me inspiriše i opušta. Priroda i pejzaž me često podsećaju na neko planinsko odmaralište na Kipru. Jedina razlika je u tome što je centar Beograda veoma blizu. Sve u svemu, kraj je miran, mada je u poslednje vreme privukao i neke manje, privatne firme. Kao posledica toga, ubrzala se izgradnja i dalji razvoj kvarta. Nadam se da neće preterati sa razvojem jer će kraj neminovno izgubiti svoju draž.

ZATVORENA BAŠTA OMILJENI JE KUTAK AMBASADORA

Poznato je da se bavite sportom i vodite zdrav život, ali kao iskusan diplomata imate i istančan ukus za dobra vina i vrhunsku hranu. Da li je Beograd ispunio vaša očekivanja kad je reč o vašim ličnim afinitetima?

Istina je da posebnu pažnju posvećujem svakodnevnom vežbanju i zdravoj ishrani, mada diplomatski život nije uvek pogodan za to. Pored sportova kojima sam se bavio, pre svega trčanja, plivanja, vožnje bicikla i joge za istezanje, od dolaska u Beograd, u vežbanje sam uvrstio i tenis. Zahvaljući Novaku Đokoviću, tenis je popularan u Srbiji, tako da sam ga uveo u svoju redovnu sportsku aktivnost. Istina je i da uživam u dobrom vinu i dobroj hrani, koji su u Srbiji odličnog kvaliteta. Tako da je Beograd i prevazišao moja očekivanja, ne samo kad je reč o vrhunskim vinima, hrani i lepom ambijentu, nego i u smislu izuzetne gostoljubivosti koju sam doživeo u Srbiji. Ako pitate naše zvanične goste – a imali smo nekoliko poseta ove godine – reći će vam da su se proveli nezaboravno. Ima dosta restorana, piano barova i lokala sa predivnim pogledom na grad. Pritom, sport je u Srbiji način života, što je meni jedan od najprivlačnijih aspekata. Postoji mnogo sportskih objekata za vežbanje i već sam otkrio prava mesta za šetnju, trčanje, plivanje, vožnju biciklom, tenis i druge aktivnosti na otvorenom.  

Da živite u Beogradu, u kom kraju biste voleli da imate nekretninu i zašto?

U stvati, budući da mi je ovo poslednja misija u inostranstvu, ozbiljno razmišljam da, između nekoliko gradova, izaberem Beograd kao mesto da uložim u nekretninu koja bi mi bila kao drugi dom, da tako kažem. Najverovatnije bih izabrao Dedinje jer je miran kraj za stanovanje, a istovremeno se oseća živahnost grada koji je nadomak naselja. Zaljubljen sam u Beograd, pre svega zbog ljudi i način života koji mi se posebno dopada jer kombinuje tradicionalno i moderno na jedan suptilan način. Dedinje je jedan od najprivlačnijih kvartova u kojima sam do sada doživeo, dok je Beograd živahan grad sa velikim izborom mesta, svim vrstama kulinarskih ukusa, ljupkim  restoranima, tradicionalnom i modernom muzikom, i pun pametnih i elegantnih ljudi. Ima klasičan i savremeni umetnički duh, kako u zgradama tako i u zabavnim prostorima, svakako visokointelektualnu elitu, odlične univerzitete, kreativne umetnike i vrhunske muzičare. Zaista smatram da su muzika i umetnost u Beogradu veoma prijatni. Nedavno sam bio na nekim kvalitetnim koncertima kojima sam dao najviše ocene.

NJEGOVA EKSELENCIJA JE ZALJUBLJENIK U VIZANTIJSKU UMETNOST I PRAVOSLAVNE IKONE I ARTEFAKTE

Kipar je atraktivna destinacija za strane turiste, pogotovo one koji mogu da priušte da kupe nekretninu na ostrvu. To je i jedan od razloga koji je doveo do povećane prodaje nekretnina i rasta cena nekretnina na Kipru. Možete li nam reći nešto o sektoru nekretnina na Kipru?

Kipar je popularna destinacija i turistički i finansijski, ali je i međunarodni distributivni centar, sa brojnim ofšor kompanijama koje imaju sedište na ostrvu, uglavnom u Limasolu. Upravo zvog toga, sektor nekretnina postao je ključni pokretač ekonomske aktivnosti. Međutim, tržište nekretnina trenutno doživljava određene izazove, između ostalog i zbog nestabilnog globalnog ekonomskog okruženja kao posledice pandemije. Ipak, nekretnine na Kipru i dalje su atraktivne, ne samo zbog povišenog značaja geostrateškog i geoekonomskog položaja ostrva, nego pre svega kao energetskog čvorišta na Mediteranu. Stoga se očekuje da nekretnine zadrže svoju ulogu glavnog pokretača privredne aktivnosti u godinama koje dolaze. Znam za mnoge ugledne poslovne ljude iz Srbije koji posluju na Kipru i tamo poseduju imovinu. Štaviše, Limasol je posebno postao internacionalan sa hiljadama stranaca koji tamo poseduju imovinu. Nekoliko studija pokazuju da se nekretine najviše prodaju u Limasolu, a zatim slede Pafos, Nikozija, Larnaka i Famagusta. U poslednje vreme, sve veća potražnja zabeležena je u dva najveća grada, Nikoziji i Limasolu. Stoga, u zavisnosti od toga šta pojedinačni investitori ili preduzeća trže, Kipar nastavlja da nudi atraktivne mogućnosti u oblasti nekretnina.

Koliko su Srbija i Beograd atraktivni kiparskim investitorima i obratno?

Pretpostavljam da je Kipar oduvek bio atraktivna destinacija za srpske investitore, iz razloga koji ostrvo čine privlačnim za strane posetioce i kompanije. U ovom trenutku, Beograd možda nije visoko na radaru kiparskih investitora, uglavnom zato što su se fokusirali na tradicionalna tržišta. Međutim, kao što je bio slučaj sa zemljama kandidatima koje teže da se pridruže Evropskoj uniji pre 2004, Srbija i Beograd počinju da se naziru kao atraktivne investicione destinacije. Projekat Belgrade Waterfront je primer za to. Štaviše, privreda Srbije napreduje prilično dobro u poređenju sa drugim evropskim tržištima. Tokom pandemije, to je bila jedna od najotpornijih ekonomija; uzlazni trendovi u ekonomskom razvoju i direktnim stranim investicijama – uključujući i nekretnine – izgledaju zaista obećavajuće. Kiparski investitori brzo uočavaju nove mogućnosti, otuda i novo interesovanje za Srbiju. Već imamo nekoliko kiparskih kompanija sa sedištem u Srbiji, kao i brojne srpske kompanije registrovane na Kipru. Verujem da će odlični bilateralni odnosi između naše dve zemlje, koji su očigledno na veoma visokom nivou – posebno u pojedinim sektorima – ići dalje, što se tiče investicija, uključujući i nekretnine.

JASTUČIĆI IZ CELOG SVETA OŽIVELI SU DNEVNU SOBU BOJAMA

U kojim sektorima je najintenzivnija saradnja između naše dve zemlje?

Bilateralni odnosi napreduju i mogu dalje da se razvijaju u još više strateških sektora, kao što su energija i infrastruktura, transport i inovacije, na primer, u održivom razvoju ili pametnim gradovima, sve u kontekstu politika koje se odnose na klimatske promene. Jedan od mojih ciljeva je povećanje sinergije i promovisanje aplikacija kao rezultata naučne saradnje. Bankarstvo, finansijske usluge i distribucija su sektori u kojima je Kipar imao komparativnu prednost i gde je bilateralna saradnja napredovala prethodnih godina. Danas postoji prostor za pojačanu saradnju u oblastima energetike, obrazovanja, nauke i tehnologije, odbrane i bezbednosti, kao i savremene poljoprivrede, agroturizma i zajedničkih projekata u zaštiti životne sredine. Turistička razmena se svakako može povećati, s obzirom na direktne letove koji povezuju naše dve zemlje, sa više obima u turizmu od posebnog interesa, kao što su poslovni, medicinski, kulturni, obrazovni, verski i sportski turizam.

Na ovoj dužnosti već ste godinu dana. Kako ocenjujete svoju misiju do sada? Da li ste posebno ponosno na neke aktivnosti i trud?

Zaista, 1. decembra je bilo tačno godinu dana od kada sam u Beogradu, iako mi se čini da sam ovde mnogo duže. Verujem da je moja dosadašnja misija bila korisna i efikasna, barem sudeći po povratnim informacijama koje dobijam. Smatram Srbiju pravim prijateljem Kipra, baš kao što srpski narod i Vlada cene Kipar kao verovatno svog najpouzdanijeg prijatelja, i u smislu da delimo iste vrednosti i principe – koji se dobro odražavaju u našim politikama koje se tiču vitalnih nacionalnih interesa – i u smislu zajedničkih borbi za slobodu, nezavisnost i nacionalni suverenitet. Posebno sam ponosan na obim i duh naše saradnje u kontekstu međunarodnih organizacija, gde podržavamo jedni druge po važnim pitanjima, i na naše zajedničke napore da ojačamo saradnju u ključnim sektorima kao što su odbrana i bezbednost, obrazovanje i nauka, sport i kulturne aktivnosti, razmene mladih i svakako trgovina. Možemo dalje da promovišemo poslovne aktivnosti od koristi našim privredama i ljudima. Osećam se privilegovanim što sam dobio tako toplu dobrodošlicu u Srbiji i sklopio toliko prijateljstava. Želja mi je da nastavim svoju misiju sa istim žarom i entuzijazmom do kraja svog mandata, jer zaista osećam da je dodatni trud vredan toga.

TENISKI REKET I LOPTICE SA POTPISOM NOVAKA ĐOKOVIĆA VEĆ SU MEĐU OMILJENIM SRPSKIM ARTEFAKTIMA AMBASADORA

Tekst: GORDANA KNEŽEVIĆ MONAŠEVIĆ

Foto: MILOŠ LUŽANIN

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.