DOPUNJENA POSTAVKA U KUĆI IVE ANDRIĆA U HERCEG NOVOM

03. Aug 2022
Photo: ekapija.com

Nakon više od pet decenija od kada je Andrić poslednji put boravio u Herceg Novom, u dom nobelovca na Toploj vraćeni su njegovi lični predmeti koji su od sada deo stalne postavke „Andrićeve novske staze, lica i predjeli“.

Dopunjenu postavku otvorio je potpredsednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, ističući zadovoljstvo što su u revitalizovano zdanje stigle „dragocenosti koje predstavljaju svedočenje o intimnom životu nobelovca i njegove voljene supruge Milice, njihovom boravku u Herceg Novom i licima koja su ih dozvala u ovaj grad“.

U cilju dalje afirmacije Andrićeve kuće, ozvaničena je saradnja Javne ustanove kulture Herceg-fest i Zadužbine Ive Andrića, protokolom koji su potpisale direktorka Tatjana Ateljević i upravnica, Maja Radonić. Otvaranje dopunjene postavke i potpisivanje protokola upriličeni su u okviru manifestacije „Ivo Andrić - naš savremenik“, a povodom 130 godina od rođenja velikog pisca.

„Stalna postavka Andrićevog doma sada je dopunjena originalnim nameštajem, fotografijama, lulama i piščevim intimnim pismima, a po prvi put u ovom zdanju imamo i dela Milice Babić, njene kostimografske nacrte. U Kući se sada jasnije prepoznaje duh dvoje umetnika i senka srećnog Andrića koja postoji u samo jednom gradu, u Herceg Novom“ istakao je potpredsednik Opštine, Mirko Mustur.

Kako je objasnio, nakon što je lani otvorena stalna muzejska postavka nastavilo se sa praćenjem tragova Andrića i Milice, te tako došlo do eksponata koji nude jedinstveni pogled na njihov život.

„U ime lokalne uprave želim da se zahvalim svima koji su doprineli ostvarenju namjere Opštine Herceg Novi i JUK Herceg-fest da obogate postavku u revitalizovanoj Andrićevoj kući. Danas sa ponosom možemo reći da smo to učinili na način koji će dodatno osvetliti lični život nobelovca i svakom prolazniku svedočiti o tome da je Novi jedini grad na svetu u kojem je Andrić podigao kuću“ kazao je Mustur.

On je čestitao potpisivanje protokola između JUK Herceg-fest, koja gazduje Andrićevom kućom, i Zadužbine Ive Andrića, renomirane ustanove koja, po želji pisca, čuva njegovu zaostavštinu. Kako je istakao, ovo partnerstvo će biti važan osnov za organizaciju programa o Andriću i njegovom delu, za „otkrivanje i predstavljanje javnosti manje poznatih detalja iz piščevog života“.

Eksponati kojima je dopunjena postavka su Andrićeve lične stvari, Miličini nacrti za kostime za pozorišnu predstavu „Ohridska legenda“, umetničke slike, pisma, porodične fotografije i deo nameštaja koji se nalazio u kući za vreme Ivinog i Miličinog zajedničkog života u Novom. Ovi predmeti, sačuvani u porodici Milice Babić, nedavno su, nakon provere i niza dogovora, otkupljeni i reparirani, a od sada i deo stalne postavke čiji su autori Tatjana Korićanac i dr Vladimir Roganović, piše ekapija.com.

 

Izvor: ekapija.com

Foto: ekapija.com

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.