U ZAGREBU OTVOREN NAJSAVREMENIJI IT KAMPUS SA STANOVIMA ZA GOSTE NA VRHU ZGRADE

09. May 2022
Photo: gradnja.rs

Hrvatski IT gigant Infobip predstavio je u Zagrebu svoj najveći inovacioni centar na svetu – kampus Alpha Centauri, koji može da primi preko 800 zaposlenih, nudeći im najbolje uslove za rad u najsavremenijem okruženju.

Novi kampus se prostire na 11.900 kvadrata zatvorenog i 5.100 kvadrata otvorenog prostora, a jedinstven je po tome što uz moderno oblikovane prostore za rad i edukaciju, ima i smeštajne jedinice u kojima mogu boraviti zaposleni i gosti koji iz drugih kompanijskih kancelarija širom sveta dolaze u hrvatsku prestonicu.

Alpha Centauri projektovao je proslavljeni arhitektonski biro 3LHD-a iz Zagreba, koji je svojim projektom osvojio prvo mesto na konkursu održanom krajem 2018. godine, prenosi gradnja.rs.

Gradnja kampusa počela je u junu 2019, a radovi su završeni krajem 2021. godine. Zanimljivost ovog projekta je i pionirska primena platforme VOLUM3 za saradnju svih učesnika u procesima projektovanja, izgradnje i praćenja gradilišta.

To je veoma značajno za ovaj kampus koji je gradilo 35 firmi, a za konačno izvođenje trebalo je obaviti preko 1.700 pojedinačnih zadataka. Izrađeno je i više od 1.200 nacrta, a snimljeno je 5.000 fotografija. Samo projektovanje trajalo je godinu i tri meseca, a proces izgradnje godinu i 9 meseci od upotrebne dozvole.

Kampus vredan skoro 20 miliona evra prostire se na zemljištu površine oko 20 hiljada kvadratnih metara. Trenutno je iskorišćeno oko 8 hiljada kvadrata, dok je za naredno razdoblje ostavljen zemljišni prostor za gradnju istog ili sličnog objekta.

Kampus na osam spratova je oblikovan vertikalnim slaganjem prostora različitih funkcija s parkingom u prizemlju, tri poslovne etaže, javnim prostorima kao i stambenim jedinicama na vrhu zgrade. Javni prostori podignuti su na četvrtu etažu što kampus čini specifičnim u odnosu na uobičajene poslovne zgrade.

Prostori namenjeni druženju zaposlenih i gostiju izuzetno su važan aspekt kampusa, ističu iz Infobipa, pa se rooftop garden i terasa prostiru na ukupno 1.700 m2, sa ukupno 100 mesta za sedenje u zelenom okruženju.

Korišćenje stakla kao materijala za strukturalnu fasadu rezultiralo je velikom količinom prirodnog svetla u središnjem prostoru i atrijumu.

Kampus prati globalne trendove, pa je velik naglasak stavljen na zelene detalje i održivost. Sama zgrada kampusa je A+ energetskog razreda, a za hlađenje i grejanje radnih prostorija koriste se okolne podzemne vode, što rezultira manjom potrošnjom električne energije.

„Zelena fasada“ koja okružuje spoljašnje elemente kampusa menjaće svoj izgled s promenom godišnjih doba, štitiće zgradu od sunca i dati joj vizuelni identitet.

U enterijeru, koji je osmislio biro Fabrika, koriste se jednostavni i dobrim delom reciklirani materijali “mekanih”, okruglih oblika, koji izgledom podsećaju na planete. Strukturalni deo napravljen je od stakla, čelika, betona i drveta.

Svi zaposleni i gosti Alpha Centaurija imaju pravo na besplatno korišćenje svih resursa kampusa, a posebna pažnja pridaje se zdravoj ishrani, pa se dnevno priprema sveža i uravnotežena hrana kroz dvadesetak vrsta jela na nedeljnom nivou.

Kampus Alpha Centauri u Zagrebu možete i sami posetiti jer su vrata posetiocima širom otvorena.

 

Izvor: gradnja.rs

Foto: gradnja.rs

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.