SKIJALIŠTE TROJENA U SRCU PUSTINJE BIĆE DOMAĆIN ZIMSKIH AZIJSKIH IGARA 2029

11. Oct 2022
Photo: PHOTO: NEOM.COM

Saudijska Arabija će biti domaćin Zimskih azijskih igara 2029. u odmaralištu „Trojena“, koje dizajniraju Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, LAVA i Bureau Proberts, u okviru razvoja Neoma.

FOTO: NEOM.COM

Ovo skijalište će imati oko 60 kvadratnih kilometara i trebalo bi da bude završeno 2026. godine kao deo Neoma, regiona koji se razvija u Saudijskoj Arabiji.

Izvršni direktor Neoma, Nadhmi al-Nasr, veruje da će „Trojena“ imati odgovarajuću infrastrukturu za stvaranje zimske atmosfere u srcu pustinje, kako bi ove Zimske igre postale globalni događaj bez presedana.

FOTO: NEOM.COM

Plan je da ovo odmaralište bude prva lokacija u zemlji koja će nuditi skijanje na otvorenom i to tokom čitave godine. Gradi se na oko 50 kilometara od obale Akabskog zaliva u planinskom području koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.500 do 2.600 metara.

FOTO: NEOM.COM

Na ovom projektu radi tim arhitekata iz celog sveta, uključujući britanski studio Zaha Hadid Architects, holandski UNStudio, međunarodni studio Aedas, nemački studio LAVA i australijski studio Bureau Proberts.

FOTO: NEOM.COM

Glavni plan je dizajnirao studio LAVA, koji je osmislio i projekat u obliku tunela opisan kao „futurističko vertikalno presavijeno selo“.

FOTO: NEOM.COM

Pored sela će se nalaziti veštačko slatkovodno jezero koje je dizajnirao Bureau Proberts, dok je Zaha Hadid Architects zadužen za druge elemente dizajna.

Aedas projektuje ski selo, dok će UNStudio kreirati seriju vila na ski stazama.

Najavljeno je da će celokupni projekat sadržati više od 3.600 hotelskih soba i 2.200 domova.

FOTO: NEOM.COM

Odmaralište je jedan od 10 regiona koji se razvijaju kao deo Neoma u Saudijskoj Arabiji. Biće povezano sa „The Line“ - mega gradom, koji se gradi kao još jedna važna komponenta razvoja Neoma. „The Line“ će biti neboder visok 500 metara, prekriven ogledalima, projektovan za smeštaj devet miliona ljudi.

FOTO: NEOM.COM

Nakon što je predstavljen ove godine, brojni stručnjaci za urbani dizajn izrazili su skepticizam u vezi sa utopijskom vizijom ovog projekta i tvrdnjama o njegovoj održivosti. Ipak, izvršni direktor za urbano planiranje Neoma Tarek Qaddumi veruje da će „The Line“ biti revolucija u trenutnom načinu života.

 

Izvor: dezeen.com

Foto: neom.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.