PROJEKAT TERMINALA ZA LETEĆI TAKSI NA AERODROMU U DUBAIJU

30. Apr 2023
Photo: Fosters + Partners

Britanski arhitektonski studio Foster + Partners predstavio je koncept terminala vertiporta u Dubaiju koji će pružati avio-taksi usluge. Koncept dizajna deo je predloga za buduće električne mreže vertikalnog poletanja i sletanja (eVTOL) koje bi povezivale i transportovale ljude velikom brzinom do popularnih lokacija širom Dubaija, prenosi dezeen.com.

Predlog je da se ovaj aerodrom za leteće taksije nalazi pored Međunarodnog aerodroma u Dubaiju i da se integriše sa postojećim transportnim sistemima na aerodromu, kao i sa okolnim transportnim čvorištima, kao što je metro mreža u Dubaiju.

Foto: Fosters + Partners

„Oduševljeni smo što smo razvili koncept vertiporta za novu AAM industriju, koji će transformisati način na koji ljudi putuju u Dubaiju“, rekao je šef studija Foster + Partners Dejvid Samerfild. „Konceptualni vertiport povezuje se sa Međunarodnim aerodromom Dubaija i metroom u Dubaiju, kako bi se obezbedilo besprekorno, održivo putovanje kroz grad za međunarodne i domaće putnike.”

Vertiport na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju jedna je od četiri lokacije koje su predložile kompanije za naprednu vazdušnu mobilnost (AAM) Skyports Infrastructure i Dubai zavod za puteve i transport.

Dve kompanije planiraju da razviju mrežu vertiportova za avio-taksi usluge do 2026. godine, navodi studio.

Foto: Fosters + Partners

Terminal će biti pokriven nadvišenim krovom koji se savija i uvija kako bi pravio različite visine, i tako pravio senku i sprečio pregrevanje terminala.

Enterijer vertiporta je svedenog dizajna, napravljen od toplih i prirodnih materija, koji doprinose stvaranju „udobnog i spokojnog okruženja“.

Eksterijer zgrade je dizajniran da vizuelno komunicira sa obližnjom stanicom metroa, dok je u okruženju bujno zelenilo.

Izvor: dezeen.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.