PODKAST SFERA: DA LI ARHITEKTA MOŽE DA MENJA DRUŠTVO?

22. May 2023
Photo: SFERA

Lansiran u onlajn orbitu tek pre nešto više od mesec dana, Podcast SFERA na YouTube-u polako ali sigurno postaje mesto susreta lokalnih kreativaca i entuzijasta koji stvaraju bolji životni prostor, mesto koje okuplja sve one koji vide arhitekturu kao mehanizam društvene promene.

SFERA je pokrenuta sa ciljem kreiranja zajednice koju čine arhitekti, urbanisti, društveni aktivisti, kao i kreativci iz srodnih disciplina koji odgovorno shvataju svoju profesionalnu ulogu u društvu.

Autori i producenti podkast Miljan Salata, Igor Mikitišin, Nemanja Dačić i Denis Turanović su prijatelji još od fakulteta, a ideja da arhitektura može biti mehanizam društvene promene potiče upravo iz studentskih dana i kristalisala se kroz dugogodišnje učešće na domaćim arhitektonskim konkursima, prenosi portal gradnja.rs.

SFERA se kao ideja javila u momentu kada su autori prepoznali da postoji potreba za javnim/medijskim prostorom u okviru kog bi profesionalna zajednica mogla da iznese kritički osvrt na trenutno stanje kako u struci tako i društvu. Ideja je izbeći elitistički narativ kojem arhitekti često pribegavaju kao načinu da se izoluju i zaštite. Za ostvarivanje ciljeva SFERE neophodna je otvorena i neposredna komunikacija putem internet platformi i društvenih medija.

SFERA počinje kao lokalni medijski fenomen, ali teži da bude prepoznata kao regionalna platforma za dijalog o arhitekturi, a njeni autori kažu da nisu očekivali ovako dobre reakcije u tako kratkom vremenskom periodu. Smatraju da arhitektura nije i nikako ne sme biti hermetična sfera, već se mora otvoriti ka širem auditorijumu.

Trajanje jedne epizode varira od desetak minuta do preko dva sata, a autori naglašavaju da podkast (play on demand broadcasting) kao forma ni ne treba da ima vremensko ograničenje, iz prostog razloga što je on nastao kao neka vrsta antiteze standardnom televizijskom formatu.

Autorski tim objašnjava da je inicijalna ideja za prvu sezonu da prikažu domaću arhitektonsku scenu, odnosno „lepezu znanja, veština i širinu promišljanja koji arhitekti poseduju“.

Izvor: gradnja.rs / Podcast SFERA

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.