POBEDNIČKO REŠENJE ZA PROŠIRENJE ETF-A

15. Apr 2022
Photo: 4mind.rs

Pobedničko rešenje za proširenje ETF-a i tehničkih fakulteta u Beogradu delo je autorskog tima 4MIND, koji čine Ilja Mikitišin, Lazar Kuzmanov, Igor Mikitišin i Nemanja Dačić. Konkurs raspisan u oktobru prošle godine imao je pretkvalifikaciju posle koje je u uži krug ušlo osam timova.

FOTO: 4MIND.RS

Zadatak konkursa bilo je urbanističko rešenje za lokaciju površine oko jednog hektara slobodnog prostora u bloku. Tražilo se i arhitektonsko rešenje za novu zgradu bruto površine oko 22.000 i oko 7.000 metara kvadratnih garažnog prostora. Zeleni krov, transparentne staklene zid zavese, kao i dinamični brisoleji od kortena nenametljivo se uklapaju u arhitetkonsko nasleđe postojećih fakulteta.

FOTO: 4MIND.RS

Kako se navodi u opisu prvonagrađenog projekta, zona unutarblokovskog prostora između fakultetskih zgrada godinama predstavlja neiskorišćen prostor, a svakako vredan za formiranje jednog integracijskog koncepta koji će povezati studente fakulteta, ali ujedno i važne gradske komunikacije sa bitnim vizurama, s obzirom na to da se lokacija nalazi na istorijsko-urbanističkoj transverzali između Tašmajdanskog parka i Parka kod Vukovog spomenika, prenose beogradske.rs.

FOTO: 4MIND.RS

„Ona je imperativ predmetne urbanističke intervencije i osovinski predstavlja i vizuelnu komunikacijsku vezu ove dve izuzetno značajne parkovske površine”, navode u birou 4MIND.

Prostor između zgrada različitih tehničkih fakulteta, Univerzitetske biblioteke i Arhiva poslužio je kao generator komunikacija, funkcija i ideja, pa su autori kreirali „magnetno polje“ u prostoru, kao svojevrsni omaž Nikoli Tesli.

FOTO: 4MIND.RS

Ideja predloženog urbanističkog magnetnog polja je periodično menjanje pravca i smera korisnika, ali da se kretanje poklapa sa osama komunikacija. Pošto se intenzitet kretanja menja u vremenu, autori navode da ga možemo nazvati naizmenično i pulsaciono rešenje.

FOTO: 4MIND.RS

„Želja je bila da ostvarimo takve prostore koji su nedostajali studentima, mesta gde će se okupljati, družiti i sa kog će imati lak pristup sadržajima za praćenje nastave svih fakulteta koji i čine kontaktnu granicu predloženog urbanističkog rešenja”, objašnjavaju iz 4MIND.

Tema kojom su se autori pobedničkog rešenja bavili bila je organizacija kampusa koji nikad nije u klasičnom smislu postojao u međusobnom odnosu između ovih fakulteta, iako je, naglašavaju, ovo jedino mesto u gradu gde su fakulteti čak i fizički upućeni jedni na druge.

Ideja je, kako dodaju, bila ostvariti javni prostor koji bi koristili i studenti i građani.

FOTO: 4MIND.RS

„Naša ideja je bila da oformimo prevashodno i primarno mesto za studente, a koje će koristiti i građani. Ta polivalentnost je nešto što je nedostajalo prostornom međusobnom odnosu fakulteta”, ističu u 4MIND.

Predloženim rampama i terenom u nagibu, pešačke komunikacije predstavljalju sastavni deo i arhitektonskog rešenja.

Novi unutarblokovski prostor, koji je dodeljen pešacima, identifikuje se u arhitektonskom rešenju, te se na taj način izjednačava urbanistički i arhitektonski izražaj.

FOTO: 4MIND.RS

Kao doprinos zelenoj izgradnji predviđeni su denivelisani platoi delom i u nagibu, koji će biti pokriveni niskim i visokim rastinjem. Atrijumi će omogućavati prodor svetlosti ka podzemnim nivoima tako da bi sa delovima objekata koji su na višim etažama gradili jednu arhitektonsku celinu.

U dva vertikalna dela zgrade, odnosno dve kule, smešteni su kabineti profesora, docenata i asistenata. Njihov položaj je funkcionalno određen kao zaseban i odvojen od ostatka fakulteta.

FOTO: 4MIND.RS

Podzemna garaža će preuzeti veliki broj vozila koja su se dosad parkirala u dvorištu između fakulteta. Dva ulaza će biti iz Karnegijeve ulice i iz ulice kraljice Marije.

FOTO: 4MIND.RS

“To su bila i dva najlogičnija pristupa garaži s obzirom na postojeću denivelaciju terena koji je u padu prema Mašinskom fakultetu”, napominju autori.

Na tim mestima se nalaze po dve dvosmerne rampe prema garaži koja je na podzemnom nivou -3, i spada u veliku garažu.

FOTO: 4MIND.RS

 

Izvor: beogradske.rs

Foto: 4mind.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.