PLUTAJUĆI GRAD MALDIVI PRIMIĆE PRVE STANARE 2024.

05. Jul 2022
Photo: waterstudio.nl

Maldivi su se udružili sa arhitektonskim studijom Waterstudio kako bi stvorili plutajući grad u obliku mozga koji će biti dom za 20.000 ljudi u laguni u blizini glavnog grada.

Pod nazivom Plutajući grad Maldivi, projekat će sadržati 5.000 niskih plutajućih kuća u laguni od 200 hektara u Indijskom okeanu. Kako nivo mora bude rastao, tako će rasti i grad, koji će biti izgrađen na nizu plutajućih struktura šestougaonog oblika.

FOTO: WATERSTUDIO.NL

Na Maldivima, 80 odsto zemlje nalazi se na manje od jednog metra iznad nivoa mora. S obzirom na to da se predviđa da će Maldiviska ostrva do 2100. godine biti nenastanjiva zbog porasta nivoa mora, vlada Maldiva se nada da će 20.000 lokalnih žitelja i stranaca imati priliku da se preseli u plutajući grad već 2024. godine.

FOTO: WATERSTUDIO.NL

Planirano je da izgradnja počne ove godine na razvoju, a sam projekat biće realizovan na 10 minuta brodom od Malea, glavnog grada Maldiva.

„Ovaj prvi ostrvski grad ove vrste nudi revolucionarni pristup savremenom održivom životu u pozadini azurnog Indijskog okeana“, kažu u studiju. „To je prvi svetski pravi plutajući grad na ostrvu – futuristički pejzaž iz snova koji je konačno spreman da postane stvarnost.”

„Dok su pokušaji plutajućih gradova bili isprobani ranije, nijedan od njih nije predstavljao najupečatljivije prodajne tačke Maldivskog plutajućeg grada: punu tehničku, logističku i pravnu ekspertizu“, objasnio je developer Dutch Docklands.

FOTO: WATERSTUDIO.NL

Projekat, koji bi trebalo da bude u potpunosti završen do 2027. godine, biće sastavljen od serije šestougaonih ostrva po uzoru na geometrijske oblike lokalnog korala zvanog moždani koral. Kada se uklopi i posmatra odozgo, grad će podsećati na mozak.

Veštačke obale korala biće pričvršćene za donju stranu plutajućeg grada kako bi se stimulisao prirodni rast korala. Žive platforme će podržavati kuće, hotele, restorane, prodavnice, bolnicu, školu i zgradu vlade.

FOTO: WATERSTUDIO.NL

Svaka rezidencija pored mora imaće 100 kvadratnih metara i imaće pristanište na prednjem delu i terasu na krovu. Dutch Docklands kaže da će početna cena kuća biti 250.000 dolara.

FOTO: WATERSTUDIO.NL

Vaterstudio, Dutch Docklands i maldivska vlada su se za koncept oslanjali na pomorsku kulturu Maldiva.

FOTO: WATERSTUDIO.NL

„Kao nacija na prvoj liniji globalnog zagrevanja, Maldivi su u savršenoj poziciji da ponovo zamisle kako će čovečanstvo preživeti — i, zaista, napredovati — suočeni sa porastom mora i obalnom erozijom“, rekli su uDutch Docklands. „Inspirisani tradicionalnom maldivskom pomorskom kulturom i razvijeni u bliskoj saradnji sa maldivskim vlastima, domovima plutajućeg grada na Maldivima će se na kraju pridružiti hoteli, restorani, elegantni butici i marina svetske klase.”

Izvor: dezeen.com

Foto: waterstudio.nl

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.