OD IDEJE DO 3D VIZUALIZACIJE

01. Aug 2023
Photo: Nacrt Studio

Trodimenzionalna (3D) vizualizacija je moćan alat koji omogućava arhitektama, dizajnerima enterijera i klijentima da dobiju realističan prikaz prostora pre nego što se započne izvođenje određenog arhitektonskog projekta. Kako bi se kreirali trodimenzionalni prikazi enterijera sa svim detaljima, bojama i realističnom rasvetom, koriste se specifični softveri za modelovanje i renderovanje. Ovaj proces omogućava klijentima da razumeju odnose proporcija u prostoru koji se uređuje, kao i da bolje sagledaju ideje arhitekata i dizajnera. Na ovaj način, klijenti, u saradnji sa dizajn timom, donose važne, informisane odluke o projektnim rešenjima, pre nego što se započne razrada i izvođenje.

Foto: Nacrt Studio

3D vizualizacija dozvoljava arhitektama da uspešno eksperimentišu različitim stilovima uređenja, rasporedom nameštaja i postavljanjem rasvete u prostoru. Detaljno planiranje prostora, kao i rasporeda električnih instalacija, znatno smanjuje mogućnost eventualnih grešaka i nepotrebnih promena tokom izgradnje. Ovakvo planiranje smanjuje mogućnost nesporazuma i poboljšava saradnju između arhitekte i klijenta. Pored toga, 3D vizualizacija igra značajnu ulogu u industriji nekretnina. Sa impresivnim prikazom prostora, agencije za nekretnine mogu bolje da predstave potencijalnim kupcima projekte u izgradnji, kako bi privukli njihovu pažnju i ubrzali proces prodaje.

TIMSKI RAD

Proces 3D vizualizacije enterijera obično uključuje saradnju više različitih stručnjaka: 

  1. Dizajner enterijera – odgovoran za kreiranje dizajna i koncept. On radi na razvijanju ideje, odabiru boja i materijala, rasporedu nameštaja i svih drugih elemenata koji će biti prikazani u 3D vizualizaciji.
  2. Render artist/3D modelar – osoba koja koristi specijalizovane softvere za kreiranje geometrijskih modela objekta, nameštaja, tekstura i svih drugih elemenata. On kreira trodimenzionalni model na osnovu uputstva i ideja dizajnera enterijera. 3D artist primenjuje osvetljenje i teksture kako bi postigao fotorealističan prikaz enterijera. On je odgovoran za renderovanje finalnih slika koje će biti pikazane klijentima.
  3. Arhitekta – pruža strukturalno znanje i pomaže u planiranju rasporeda zidova, prostora, otvora i drugih arhitektonskih elemenata, kako bi se osiguralo da odeđena zamisao, u 3D prikazu, može da se izvede.

Ove uloge mogu varirati u zavisnosti od konkretnog projekta i tima koji je angažovan. U manjim projektima ili u zavisnosti od organizacije određenih studija koji se bave 3D vizualizacijom, neke od ovih uloga mogu biti kombinovane ili ih može obavljati isti član tima.

SOFTVERSKI ALAT

Proces 3D vizualizacije može biti zahtevan, sa obzirom na različite korake i tehničke veštine koje su potrebne za postizanje kvalitetnih rezultata. Softveri koji se koriste u toku ovog  procesa zahtevaju vreme i trud da bi se naučili i efikasno koristili. Izuzetno je važno da se dobro poznaje softverski alat kako bi se što kvalitetnije prikazala tražena ideja. Tehnička preciznost i stručnost  takođe su bitne. Vremenski okvir je nešto što vrlo utiče na modelovanje, teksturisanje, osvetljenje, renderovanje i postprodukciju, i on zavisi od složenosti projekta, kao i od zahteva klijenta. Ponekad je potrebno uložiti više sati ili čak dana kako bi se postigao kvalitetan željeni rezultat. Takođe, napredne 3D vizualizacije mogu biti resursno zahtevne za računar.  Za realizaciju ovih procesa potrebni su snažni računari sa grafičkim karticama visokih performansi. Planiranje, dobra organizacija, komunikacija i stručnost tima, ključni su faktori za postizanje uspešne 3D vizualizacije enterijera.

Foto: Nacrt Studio

ANIMACIJA

Animacija ne može da zameni 3D vizualizaciju, već se koristi isključivo kao dodatak ili proširenje vizualizacije. Animacija dodaje element pokreta i dinamike. Trenutno je veoma popularna i ima mnoge primene u industriji, a sa napredovanjem tehnologije i pojavom još snažnijih računara, i ona postaje dostupnija za rad. Popularna je zbog svoje sposobnosti da prikaže kretanje, interakciju elemenata u prostoru i promene tokom vremena. Međutim, animacija zahteva više vremena, resursa i stručnosti da se realizuje u odnosu na statične 3D vizualizacije. Animaciju rade isti stručnjaci koji rade i 3D vizualizaciju, ali zahteva napredniji nivo poznavanja softvera.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Veštačka inteligencija (AI) može da se koristi za 3D prikaz enterijera i može biti koristan alat za 3D. Korišćenje AI za 3D prikaz ima nekoliko mana, a jedna od njih je slabost pri stvaranju potpuno novih, kreativnih ideja. Nedostatak konteksta je takođe jedna od mana veštačke inteligencije. Čovek i dalje mnogo bolje interpretira zahteve klijenta, stilove i druge faktore, koji se moraju uzeti u obzir prilikom dizajniranja enterijera. Ipak, korišćenje AI u dizajnu i prikazu enterijera postalo je vrlo popularno u poslednjih godinu dana, uprkos manama generičkih rešenja. Kako algoritmi stalno napreduju, njihova primena u raznim idustrijama dobija sve više pažnje.

Tekst i fotografije: Nacrt Studio

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.