NEOBIČAN SPA U MEKSIKU SKRIVEN MEĐU BRDIMA

19. May 2022
Photo: dezeen.com

Meksička firma Soler Orozco Arquitectos i arhitekta Havijer Sančez projektovali su spa centar koji je oblikovan kao krnji konus i koji dobija dramatično osvetljenje u unutrašnjosti preko krovnih prozora. Ovaj veoma neobičan objekat, koji je zapravo osmišljen kao čitava kuća, nalazi se u planinskom gradu Tepoztlan, na oko 50 kilometara od Meksiko Sitija.

„Tepoztlan uživa izvesnu mističnost zbog svoje pre-hispanske prošlosti i svoje poznate kreativne i lekovite energije. Klijent na ovom projektu, strastveni sportista, želeo je kuću koja će biti ugrađena u ovo okruženje kao prostor posvećen poboljšanju fizičkog i emocionalnog blagostanja ljudi“ – objasnile su arhitekte za Dezeen.

Objekat je završen 2021. godine i sadrži niz velnes prostora unutar strukture u obliku konusa koja je iznutra obložena vulkanskim kamenjem. Tu je uključen prostor teretane, studio za masažu, sauna i hladni bazen. U spoljašnjosti, masu građevine čini kamena humka na čijem vrhu je organizovana zelena platforma. Ovaj prostor je zapravo terasa koju arhitekte opisuju kao „oblik bez granica koji se ne može shvatiti kao celina“.

Korisnici prostora u objekat ulaze odozgo kroz otvor koji seče formu, te ih stepenište nalik tunelu vodi u unutrašnjost, odnosno do centralnog prostora osvetljenog svetlarnikom.

„Kružna osnova ima radijalne prostore oko centralne zone ostavljene da postoji gotovo kao praznina, osvetljena odozgo kružnim krovnim otvorom koji u unutrašnjost propušta i sunčevu svetlost i vodu“ – dodali su meksički arhitekti. „Ovaj krovni prozor zauzima centar zelene krovne terase prečnika 20 metara koja funkcioniše kao impluvijum za skupljanje kišnice, koja se zatim filtrira u podzemne cisterne“ – objasnile su arhitekte.

Van kružnog hodnika koji okružuje centralnu komoru nalaze se prostorije u kojima su smeštene zone za masažu, saunu i toalete, dok je teretana u prizemlju povezana sa terasom.

Unutrašnjost objekta je završena korišćenjem prirodnih završnih obrada, uključujući podove od opeke, zidove od gipsa i drvene elemente na vratima i nameštaju. Veći deo enterijera je osvetljen zidnim svećnjacima, dajući prostoru intimnu, podzemnu atmosferu.

Arhitekte ističu da je vodeći princip dizajna bio da je spa morao da se uklopi u lokaciju bez uticaja na pejzaž, i da, pored toga, arhitektura bude što manje vidljiva.

Predviđeno je da sadržaj na krovu bude savršen prostor za kontemplaciju, mesto gde gosti mogu da uživaju u zoru, sumrak, ali i noću uz otvorenu vatru ili u hidromasažnoj kadi.

 

Izvor: dezeen.com

Foto: dezeen.com

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.