NAJAVLJENA REKONSTRUKCIJA I NADOGRADNJA HOTELA ŠUMADIJA U ARANĐELOVCU

19. Aug 2022
Photo: FOTO: URBANISTIČKI PROJEKAT / ATELJE AL

Opština Aranđelovac izdala je obaveštenje u kome se navodi da je za projekat rekonstrukcije i dogradnje hotela Šumadija potrebna izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Reč je o projektu koji se nalazio na javnom uvidu čiji je obrađivač bio Atelje AL doo iz Vrnjačke Banje. Investitor je Bukovička banja Stublina doo Aranđelovac.

Hotel je građen tridesetih godina prošlog veka. Proglašen je za kulturno dobro i zaštićen kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije.

Parcela na kojoj je smešten hotel nalazi se na samom obodu severnog dela parka Bukovičke banje, koji je jedan od najstarijih i najočuvanijih banjskih parkova u Srbiji. Južno od hotela smeštena su dva otvorena bazena sa pripadajućim svlačionicama i restoran Arkade. Objekti su u velikoj meri devastirani, van funkcije i neadekvatnog izgleda u odnosu na okruženje.

FOTO: URBANISTIČKI PROJEKAT / ATELJE AL

Navedena celina bi svojim sadržajima upotpunila ponudu za buduće korisnike celokupnog područja i šire, ali ne samo sadržajima rekonstruisanog i dograđenog objekta, već i kroz formiranje atraktivnog otvorenog prostora za sve posetioce u vidu uređenog ozelenjenog prostora, bašte poslastičarnice hotela, plaže otvorenog bazena i sl, navedeno je u dokumentaciji.

Urbanističkim projektom planira se uređenje građevinske parcele i gradnja navedenog objekta sa svim pratećim površinama kao što su kolski i pešački prilazi, saobraćajne i manipulativne površine, zelene površine, kao i površine za parkiranje u vidu dve podzemne garaže.

HOTEL ŠUMADIJA

Od vremena izgradnje hotela do danas standardi u hotelijerstvu su se bitno promenili. Da bi objekat mogao da odgovori na savremene zahteve i bude konkurentan na tržištu isprojektovano je proširenje postojećeg hotela sa spavaćim blokom, kongresnim centrom i delom sa otvorenim i zatvorenim bazenom, koji ukratko predstavljaju funkcionalnu organizaciju budućeg kompleksa.

Spratnost dograđenog dela objekta hotela Šumadija je Po-2+Po-1+Su+P+4+Ps.

Glavni ulaz u objekat zadržan je na istom prepoznatljivom mestu na kojem je postojeći glavni ulaz u hotel.

FOTO: URBANISTIČKI PROJEKAT / ATELJE AL

Planirano je proširenje nadstrešnice glavnog ulaza kako bi se omogućio natkriven pristup hotelu za kolska vozila.

Pretvaranje poslednje etaže u spratnu etažu, odnosno kako kosi krov sa badžama nije izvorni deo postojećeg objekta, dozvoljeno je formiranje sprata, koji bi bio uklopljen u formu samog objekta kroz savremenu interpretaciju kosog krova i badža.

Centralni atrijum postojećeg objekta zadržati kao otvoren prostor, odnosno postojeći atrijum zatvoriti eventualno zastakljenom lanternom na krovu (na nivou krovne ploče iznad lobija na nivou prizemlja). U ovom delu objekta (postojeći objekat hotela Šumadija ) u funkcionalom smislu formirani su sledeći prostori:

- ulazni hol sa a la carte restoranom na nivou prizemlja;

- spavaće sobe sa prostorijama za "room service" na nivou prvog , drugog i povučenog sprata, ali i delimično na nivou prizemlja;

- tehničke prostorije sa primarnim restoranom za doručak i večeru, i delom kuhinje na nivou suterena postojećeg objekta.

Pored povećanja smeštajnih kapaciteta koji bi bili organizovani na višim etažama novog dograđenog dela objekta zbog kvalitetnije ponude, u novom dograđenom delu objekta predviđeni su sledeći sadržaji:

- otvoreni bazen;

- zatvoreni bazen sa spa i velnes centrom;

- kongresna dvorana (multifunkcionalna sala);

- sale za sastanke različitog kapaciteta;

- centralna kuhinja;

- tehničke prostorije i podzemna garaža na nivou suterena i na nivou podruma -2 sa prostorom za iznajmljivanje bicikli.

Između događenog dela objekta i postojećeg objekta hotela Šumadije projektovana je topla veza.

FOTO: URBANISTIČKI PROJEKAT / ATELJE AL

ARKADE

Predviđena je rekonstrukcija otvorenog kupatila, uz dogradnju sa nadgradnjom, koja podrazumeva integrisanje objekta Arkade u istočnu fasadu novoformiranog objekta, kao i uspostavljanje tople veze sa hotelom Šumadija (eventualno i sa objektom Specijalne bolnice), odnosno između sadržaja u jedinstvenom turističkom kompleksu koji ovi objekti čine (tople veze se mogu formirati na nivou podzemnih i/ili prizemne etaže).

Predviđeno je rušenje i uklanjanje svih postojećih objekata izuzev hotela Šumadija uz kao što je navedeno integrisanje postojećeg zida otvorenog kupatila sa arkadama u istočnu fasadu novoformiranog objekta.

IDEJNO REŠENJE POBEDNIČKI RAD NA KONKURSU

Idejno rešenje koje je sastavni deo ovog Urbanističkog projekta je pobednički rad zaveden pod šifrom 68135, na Konkursu koji je raspisan u periodu aprila i maja 2021. godine. Autorski tim Atelje-a AL čine Branimir Lukić, Darko Cvetković i Nevena Novčić.

Prilikom izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju hotela Šumadija posebno se vodilo računa o arhitektonskoj vezi starog i novog, kako bi se na pravi način očuvalo graditeljsko nasleđe, a u isto vreme, dao i pečat novog vremena.

Postojeći zid istočne fasade otvorenog kupatila sa arkadama je zadržan kao kulisa iza koje su predviđeni sadržaji otvorenog bazena i terasa kongresne dvorane, čime se težilo da prepoznatljiv karakter ovog zida bude dominanta u odnosu na povučene elemente a da istovremeno bude i povezan u jedinstvenu celinu sa dograđenim delovima objekta.

Kroz projektovanje ovog objekta vodilo se računa o zadovoljenju osnovnih potreba hotela sa četiri zvezdice.

Na postojećem objektu takođe potrebno je unaprediti minimalne zahteve kroz poboljšanje toplotnog komfora, akustičnog i na kraju i vizuelnog komfora korisnika hotela. Posebnu pažnju posvetiti energetskoj efikasnosti objekta u eksploataciji.

Ulazni hol je neposredno povezan sa a la cart restoranom (na nivou prizemlja) i glavnim restoranom na nivou suterena ali i preko tople veze sa kongresnim centrom, spavaćim blokom dograđenog dela hotela i spa centrom sa otvorenim i zatvorenim bazenom.

Na nivou prizemlja pored a la cart restorana predviđen i aperitiv bar sa poslastičarnicom i baštom u atrijumskom delu prostora koji formiraju topla veza, postojeći deo objekta i dograđeni deo objekta.

Pored glavnog ulaza predviđen je i ulaz u kongresni centar na nivou suterena kako bi ovaj deo hotela sa svojim sadržajima (garderobe lobi, mini sale za sastanke različitog kapaciteta) bio lako dostupan direktno i korisnicima koji nisu gosti hotela za vreme organizovanja određenih proslava, prezentacija i skupova.

Posebno su isprojektovani prostori za zaposlene u administraciji i ostale zaposlene sa svim pomoćnim prostorijama i salama za sastanke , garderobama i toaletima.

U objektu su predviđene sledeće tehničko tehnološke celine:

-podzemne garaže (na nivou suterena i nivou podruma -2);

-centralna kuhinja sa pomoćnim prostorijama i prostorom za dostavu namernica sa kolskim pristupom;

-vešeraj sa pomoćnim prostorijama;

-tehničke prostorije (klima komore, bazenska tehnika, rezervoari, gasna kotlarnica, prostorije za smeće sa kolskim pristupom i sl.);

Nivo suterena je zbog konfiguracije terena u potpunosti ukopan u delu gde su predviđene podzemna garaža i centralna kuhinja sa pratećim tehničkim prostorijama do ulice Ilije Garašanina, dok su na suprotnoj strani ka parku orijentisani:

- kongresne sale sa terasom u dograđenom delu objekta;

- i glavni restoran sa otvorenim prostorom na nivou parka (na nivou terena) u postojećem delu objekta. Restoran je kapaciteta oko 100 mesta (dodatno sedenje za potrebe veće popunjenosti hotela moguće je organizovati u holu ispred restorana, ali i u bašti restoran ).

U zadnjem delu kuhinje je predviđen konobarski ofis sa delom za pranje posuđa i vertikalnom komunikacijom (preko lifta i dvokrakih stepenica) sa podrumskim etažama,ali i nivoom prizemlja zbog a la cart restorana.

Sadržaj velnes i spa centra:

- otvoreni bazen, zatvoreni bazen povezan sa spoljnim bazenom, hidromasažni bazen, velnes (finska sauna, bio sauna i tursko kupatilo, tepidarium i hladan tuš), prostorije - kabine za masažu, garderobe sa sanitarnim čvorom.

Površina vodenih ogledala otvorenih bazena (hidromasažni deo bazena, otvoreni bazen, dečji bazen) je oko 384 m2. Prostor zatvorenog bazena ima mogućnost visine do cca 5,30 m. Prostor zatvorenog bazena orijentisan je tako da je moguće ostvariti direktnu vezu sa spoljnim bazenom i prostorom oko njega. Površina vodenog ogledala zatvorenog bazena je oko 262 m2.

U velnes delu centra predviđene su i prostorije za frizera, kozmetičara, manikira, pedikira i sl. Na ovom nivou predviđena je i teretana sa posebnim garderobama, mala kuglana i kafe bar što upotpunjuje celokupnu ponudu hotela. Na nivou spratova i postojećeg i dograđenog dela hotela isprojektovan je spavaći blok sa 67 soba u postojećem delu objekta i 129 soba u dograđenom delu objekta - ukupno 196 sobe, piše ekapija.com.

 

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.