NA KULI BEOGRAD OŽIVLJENO SEĆANJE NA LET BRAĆE RAJT

21. Dec 2022
Photo: belgradewaterfront.com

Medija fasada Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji i regionu, zasvetlela je u čast braće Rajt, američkih pilota i konstruktora prvog praktičnog aviona sa motornim pogonom, zahvaljujući kojima je izveden prvi kontrolisani let u istoriji vazduhoplovstva.

Nakon brojnih testova, eksperimentisanja i probnih letova, braća Orvil i Vilbur Rajt uspeli su da 17. decembra 1903. godine izvedu prvi, istorijski let svojim Rajt Flajerom, prvim avionom težim od vazduha, i za 12 sekundi prelete 37 metara.

Letelica braće Rajt, koja označava istorijsku prekretnicu, danas se nalazi u Nacionalnom muzeju avijacije i astronautike u Vašingtonu, dok je jedan njen deo završio u svemiru. Naime, kada su Nil Armstrong i njegova posada jula 1969. godine krenuli u misiju sletanja na Mesec, čuveni američki astronaut je sa sobom poneo male komade tkanine i drveta sa Rajt Flajera, u znak poštovanja prema svojim slavnim kolegama.

Obeležavanjem značajnih istorijskih datuma – a prvi let avionom je svakako jedan od tih – Kula Beograd, novi simbol naše prestonice, inovativnim animacijama čuva sećanje na velikane koji su svojim delima i pronalascima zadužili čovečanstvo.

 

Izvor: belgradewaterfront.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.