KAKO SU BEOGRADSKI SILOSI POSTALI GALERIJA NA OTVORENOM

28. Jul 2022
Photo: silosi.rs

Mladi umetnici, Aleksandra Petković, Jana Danilović, Uroš Strboja i Vuk Đurić su tokom jula oslikali murale u Silosima „Beograd“ na više od sedam stotina kvadratnih metara. Zvanično su predstavljeni pod sloganom „Svet kakav želiš“, a poruke koje šalju važne su za sve nas.

Svet u kojem živimo često je tema umetničkih dela. Ipak, retko može da se vidi na velikim površinama i u delima kao što su murali. Oni su ih poklonili Beogradu, a njima je kažu sloboda u radu bila dovoljna.

„Imali smo četiri umetnice i dva umetnika i naša poveznica je bila Dunav. Imali smo zajedničku paletu i svako je onda imao jedan segment, da kažem, koji su bili zdravlje, ekologija, obrazovanje i bio je taj slogan koji je crtao Uroš Trbić iz Novog Sada“, navodi Aleksandra Petković.

Iako za rad zahtevna površina, četiri umetnika, i četiri grada su uspeli. Prvo oslikavanje na Silosima završeno je prošle godine, pa su Beograđani već upoznali radove Jane Danilović i Alekasndre Petković.

Tek kada ispred silosa ima se pravu predstava o veličini murala. Visoki su 16 metara, a taj broj simboličan je u delima koja su oslikana. „Bela pčela“, u tradiciji slovenskih naroda najstariji je ženski predak od čak 16 kolena. Novi murali učinili su da ovaj deo Beograda postane galerija na otvorenom. Dunav ih je povezao, a inspiracija pomogla da umetnošću ispune zahtevnu površinu, piše rts.rs.

„Nije ravna površina zida već je talasasta struktura silosa. Ali upravo to pronalaženje balansa između nečega što je lični autorski rukopis, koji se po svaku cenu, zaista mora sačuvati, i negde, imanje takta, osećaja, senzibiliteta, da taj lični rukopis ne ugrozi druge lične rukopise“, naglašava Jana Danilović.

Cilj je da ti rukopisi stignu do što više ljudi, a jarke boje i poznati detalji iz prirode sigurno će im u tome pomoći.

 

Izvor: rts.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.