JUŽNA KOREJA GRADI PRVI PLUTAJUĆI GRAD NA SVETU

16. May 2022
Photo: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

Zbog globalnog zagrevanja dolazi do porasta nivoa mora, što izaziva strepnju. Zato ideja o ljudima koji žive u održivim plutajućim gradovima otpornim na klimatske promene počinje da dobija na snazi. UN-Habitat, Bjarke Ingels Group, SAMOO (Samsung Group), Oceanix i drugi udružili su snage kako bi se pozabavili ovim pitanjem, i planiraju izgradnju prototipa plutajućeg grada u Južnoj Koreji.

FOTO: OCEANIX/BIG-BJARKE INGELS GROUP

Projekat koji uključuje veliki broj firmi predstavljen je još 2019. godine, a od tada se znatno razvio. Početni prototip je nazvan Oceanix Busan, zbog planirane lokacije na obali južnokorejskog grada Busan.

FOTO: OCEANIX/BIG-BJARKE INGELS GROUP

Ovaj grad će se sastojati od tri glavne plutajuće ostrvske platforme koje će biti povezane sa obližnjom obalom. Očekuje se da će ugostiti do 12.000 ljudi, a na platformama će se naći i lokali sa barovima i kafićima, kao i istraživačke oblasti. Međutim, prototip plutajućeg grada mogao bi da ima potencijal da naraste do 20 ostrva i primi daleko više ljudi.

FOTO: OCEANIX/BIG-BJARKE INGELS GROUP

„Oceanix Busan je prvi svetski prototip otporne i održive plutajuće zajednice. Međusobno povezani kvartovi imaju ukupno 6,3 hektara za smeštaj zajednice od 12.000 ljudi. Svako naselje je dizajnirano da služi određenoj svrsi - život, istraživanje i smeštaj. Postoji između 30.000 i 40.000 kvadratnih metara za mešovite programe u svakom naselju. Plutajuće platforme se povezuju sa kopnom mostovima koji uokviruju zaštićenu plavu lagunu plutajućih ispostava za rekreaciju, umetnost i performanse“, navodi se u saopštenju za štampu UN-Habitata, Programa Ujedinjenih nacija za ljudska naselja.

FOTO: OCEANIX/BIG-BJARKE INGELS GROUP

Zgrade će u velikoj meri biti izgrađene od drveta održivog porekla i projektovane tako da maksimalno koriste pasivnu ventilaciju. Čitav grad će se u potpunosti napajati energijom iz fotonaponskih panela, dok će se staklenici koristiti za uzgoj hrane, a potrošnja vode će biti svedena na minimum, prenosi newatlas.com.

FOTO: OCEANIX/BIG-BJARKE INGELS GROUP

Ovaj ambiciozni projekat bi trebalo da počne 2023. godine, a Oceanix najavljuje da bi prva faza trebalo da bude završena do 2027. godine.

 

Izvor: newatlas.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.