IZABRANO IDEJNO REŠENJE ZA KONCERTNU DVORANU BEOGRADSKE FILHARMONIJE

13. Apr 2022
Photo: ala.uk.com

U relativno velikoj konkurenciji pristiglih rešenja, tim projektnog studija Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona izabran je za pobednika međunarodnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje buduće koncertne dvorane Beogradske filharmonije. Planirana lokacija objekta je na Novom Beogradu pored Palate Srbije, u Bloku 13. Inicijativu za izgradnju nove dovrane Beogradske filharmonije pokrenuo je pre više od jedne decenije dugogodišnji direktor ove renomirane ustanove, Ivan Tasovac. Savremeno zdanje treba da bude dom vodećeg orkestra u regionu, ali i novi simbol Beograda i Srbije i tačkom susretanja celoga sveta. Realizacija modern koncertne dvorane Beogradske filharmonije predstavljala bi najveću investiciju u objekte kulture posle više decenija.

FOTO: ALA.UK.COM

Smešten pored istorijske Palate Srbija na Novom Beogradu, projekat predstavlja izuzetnu posvećenost izgradnji svetlije, održivije budućnosti grada. Sa više prostorija za izvođenje, održavanje proba i kreativni rad, uključujući simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta, dvorana će biti prva te vrste na Balkanu, međunarodno priznata platforma za muzičko izvođenje svetske klase koja će doprineti društvenom i ekonomskom razvoju Srbije.

FOTO: ALA.UK.COM

U ime Vlade Srbije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je 2021. godine pokrenuo međunarodni konkurs za dizajn namenjen najpoznatijim svetskim arhitektonskim firmama. Na konkurs je pristiglo 37 prijava iz 15 zemalja, a 8 kandidata je pozvano da pređe u sledeću fazu, prenosi beobuild.rs.

FOTO: ALA.UK.COM

Međunarodni žiri, sastavljen od arhitekata, stručnjaka za koncertne dvorane i konkurse, kao i od predstavnika Vlade RS, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Beograda i Beogradske filahrmonije, ocenjivao je nacrte razvijene po detaljnim smernicama i tehničkim konceptima koje su izradili konsultanti za strateško planiranje umetnosti i kulture britanske multinacionalne firme Arup, kao i prema planu detaljne regulacije Grada Beograda. Žiri je ocenjivao šest predloga u finalnoj fazi konkursa, koji će uskoro biti dostupni na sajtu UNDP Srbija.

FOTO: ALA.UK.COM

Za pobedničko rešenje izabran je nagrađivani arhitektonski studio AL_A, koji je osnovala arhitekta Amanda Levit, dobitnica britanske nagrade RIBA Sterling. Njeni završeni projekti uključuju novi ulaz, dvorište i galeriju za muzej Viktorija i Albert u Londonu, kao i Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije u Lisabonu. AL_A studio predvodi međunarodni tim koji uključuje pejzažne projektante firme VDLA (Van Dyke Landscape Architects, Inc.), inženjere portugalske firme "AFA Consult" i lokalne arhitekte Beogradskog studija Zabriskie, dok jhe kompanija Arup zadužena u domenu akustičnog dizajna.

FOTO: ALA.UK.COM

Pojašnjavajući svoj concept, šefica pobedničkog tima Amanda Levit kaže:” Predeo oko reke Dunav i ambijent parka je naša polazna tačka. Korišćenje vodene površine da bi se u njoj odrazila zgrada i okolna priroda dočarava močvarno područje koje je prvobitno omogućilo srpskom narodu da se ovde uspešno razvija. Ponovno vraćanje parka prirodi kao ambijenta za novu Koncertnu dvoranu šalje naprednu poruku o potrebi da naše gradove preobrazimo i učinimo ih zelenijim, čistijim i lepšim. Sada više nego ikad, napetost koja vlada između prirode i gradova mora se pomiriti. Mi to ovde radimo tako što zamišljamo Koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije kao izraz harmonije. Sklada između građevine i prirodnog prostora, između istoka i zapada, između starog i novog, između generacija i između kultura.”

FOTO: ALA.UK.COM

Kao naredni korak AL_A tim će raditi na izradi tehničke dokumentacije, koja je podeljena u tri faze, u skladu sa Zakonom Republike Srbije o izgradnji i planiranju. U prilogu pogledajte 3D prikaze izabranog idejnog rešenja nove zgrade Filharmonije.

 

Izvor: beobuild.rs

Foto: ala.uk.com

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.