IKEA ROBNA KUĆA BEZ PARKINGA U BEČU BUDUĆNOST EKOLOŠKIH GRADOVA I MALOPRODAJE

03. Jan 2023
Photo: © querkraft- christina häusler

Nije novost da IKEA otvori negde novu robnu kuću, ali jeste vest kad se takav objekat namenski projektuje i izgradi da bude bez ijednog parking mesta i to u srcu jedne evropske metropole.

Upravo takva je nova IKEA Vienna Westbahnhof robna kuća u Beču, na sedam spratova, koja spolja izgleda kao jedna vesela i prozračna polica za knjige, oživljena brojnim stablima i biljkama na terasama.

© querkraft- christina häusler

Autori ovog idejnog rešenja, arhitekte bečkog studija Querkraft Architekten, namerno su projektovali objekat bez prostora za parking jer veruju da je to budućnost ekoloških gradova, ali i budućnost koncepta maloprodaje. Ideja je da kupci do robne kuće imaju dobru povezanost javnim prevozom, ili da dođu peške, a da se u objektu, kad već dođu da kupuju, osećaju kao u komšiliku. Otuda krovna terasa sa fotonaponskim sistemom, otvorena za javnost, ali i hostel iznad prva četiri sprata prodajnog prostora, sa 345 kreveta.

© querkraft- christina häusler

„Oko dve trećine Bečlija, koji žive u užim gradskim četvrtima, čak više i nemaju automobile. Koriste javni prevoz, pešače, voze bicikl ili skuter. IKEA Vienna Westbahnhof je u skladu sa svim ovim promenama u ponašanju“, kažu u kompaniji IKEA i dodaju da kupci više i ne razmišljaju o tome kako će transportovati robu ako nemaju parking, jer im ona može stići na kućnu adresu.

© querkraft- christina häusler

Rešetkasta struktura fasade omogućila je prostor za integrisanje čak 160 stabala drveća u saksijama, kao i biljaka puzavica, za koje se očekuje da zajedno deluju kao prirodni sistem za klimatizaciju i prečišćavaju vazduh u neposrednoj blizini.

Prema rečima arhitekata, proračuni su pokazali da sadnja ove količine drveća može da smanji temperaturu oko objekta za približno 1,5 stepeni Celzijusa.

Izvor: querkraft.at

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.