FRANCUSKA: ZELENI KROVOVI OBAVEZNI NA SVIM NOVIM POSLOVNIM ZGRADAMA

11. May 2022
Photo: Prinstcreen freepik.com

Francuski parlament odobrio je nedavno novi zakon koji nalaže da sve nove zgrade u komercijalnim zonama poseduju “zelene krovove”.

Vlasnici zgrada u obavezi su da barem delimično pokriju krovne površine zelenilom ili solarnim panelima, dok je prvobitni predlog francuskih aktivista za zaštitu životne sredine tražio kompletno pokrivanje krovova.

Iako samo delimično, obavezno pokrivanje krovova zelenilom i solarnim modulima načiniće veliki korak ka održivim gradovima i infrastrukturi, dok sa druge strane neće doneti velika finansijska opterećenja za vlasnike preduzeća.

Oni, koji se opredele za solarne panele, možda neće morati da brinu o dodatnim troškovima jer solarne elektrane same sebe otplaćuju za šest do sedam godina, prenosi energetskiportal.rs.

Vlasnici zelenih krovova moći će da uživaju u obogaćenom javnom prostoru koji deluje kao dodatna izolacija zgrade i smanjuje emisije ugljen-dioksida, a možda čak uspeti i da profitiraju ukoliko na krovu svoje zgrade gaje hranu.

Od 1. januara 2022. godine svi stanovnici grada Kališa u Poljskoj koji se odluče da ozelenjavaju svoje krovove i fasade biće oslobođeni plaćanja poreza na imovinu.

Kada je reč o ozelenjavanju fasada neophodno da najmanje jedan zid bude pokriven lozom i drugim zelenilom i da se koren ove biljke nalazi u zemlji. Za program mogu da se prijave i stambene zajednice koje već imaju instalirane vertikalne bašte.

Kako se navodi u saopštenju gradonačelnika Kališa zeleni zidovi i krovovi su dobar način da se poboljša kvalitet vazduha u gradu i poveća kvalitet života.

 

Izvor: energetskiportal.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.