AMSTERDAMSKO ČUDO OD ZGRADE OTVARA SE U JULU

29. Apr 2022
Photo: mvrdv.nl

U poslednjih dvadesetak godina, amsterdamski kvart Zuidas se razvio u glavni međunarodni poslovni centar, zbog čega se javila potreba da se ovaj poslovni kvart holandske prestonice oplemeni i transformiše u urbano područje pogodnije za život. Tako je 2015. godine roterdamski studio MVRDV osmislio impresivni projekat „Valley“, koji se sastoji od tri višespratnice mešovite namene, obložene izbačenim prozorima, brojnim kamenim balkonima i bujnim vegetacijom, sa ciljem da privuče veliki broj ljudi da žive u ovom kvartu, čija je izgradnja ove godine završena.

Ova zgrada izgleda kao dolina s tri zelena brda gde je ono najviše visoko 100 metara. Na vrhu brda smešten je Sky-bar s kojeg pogled puca na preostale dve kule kao i na ceo Amsterdam. Sva tri objekta spojena su u podnožju, odnosno, u dolini po kojoj je projekat i dobio ime. Ona je ozelenjena po projektu pejzažnog arhitekte Pita Udolfa, koji je osmislio i svu ostalu vegetaciju na ovom zdanju, koju će održavati automatski sistemi za navodnjavanje, kao i tim baštovana.

Prvih sedam spratova rezervisano je za kancelarijski prostor, dok je u ostatku zgrade raspoređeno 200 stanova. Ispod zgrade postoje tri etaže sa 375 parking mesta. Sa ulice, pešaci se vode stazama kroz maloprodajne objekte i kroz zelene terase sve do centralnog prostora – doline – koja se proteže u nivou četvrtog i petog sprata i okružuje centralnu kulu. Dolina je ozelenjena i biće pravi mali raj za stanovnike ove zgrade, prenosi dezeen.com.

Neujednačena spoljašnjost zgrade oslikava se i iznutra u njenom srcu, gde veliki atrijum izgleda kao da je isklesan iz stene, zbog čega je dobio ime „Pećina“. Zamišljen je da služi kao zajednički životni prostor za stanare.

Kako navode iz MVRDV-a, u „Dolini“ nema dva ista stana, što znači da postoji veliki izbor tipova stanovanja. Međutim, svaki od njih je orijentisan tako da maksimizira dnevnu svetlost, i svi stanovi imaju izlaz na zasađene terase.

Iako je izgradnja objekata već završena, njihov „zeleni sloj“ od 13.000 biljaka, drveća i žbunja sada je ostavljen da raste preko neravnih ivica zgrade, kako bi bio spreman za svečano otvaranje u julu 2022. godine, godinu dana kasnije nego što se očekivalo.

 

Izvor: dezeen.com

Foto: mvrdv.nl

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.