17. BEOGRADSKA INTERNACIONALNA NEDELJA ARHITEKTURE – BINA 2022

09. May 2022
Photo: bina.rs

Od 26. maja do 7. jula trajaće 17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022.

Manifestacije ima bogat program od predstavljanja rešenja aktuelnih konkursa za grad Beograd, nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“, obeležavanja jubileja 125 godina od  rođenja Nikole Dobrovića, do izložbi mladih talenata, tematskih šetnji, radionica, diskusija, predavanja autora.

Interaktivnim pristupom, BINA približava javnosti dešavanja sa arhitektonske scene koja utiču na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova.

Otvaranje je 26.05. izložbom „Nagrade i konkursi 2021–2022” koja će trajati do 12.06. sa  pobedničkim rešenjima sa sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Društvo arhitekata Beograda (DAB).

Između ostalih biće radovi konkursa za deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina; izgradnju–proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica”, Mostarska petlja; metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti, prenosi biznisuregionu.com.

Izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ Fondacije „Mis van der Roe“, čiji je kustos Ivan Blasi, trajaće od 16.06. do 07. 07. Nagrada EU „Mis van der Roe“ dodeljuje se na dve godine, i njome se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, skreće pažnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje.

Biće prikazano u digitalnom formatu sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Posebno će biti istaknuta 40 projekata iz užeg izbora i dva nagrađena.

BINA je suorganizator izložbe „Nikola Dobrović pod zastavama modernih pokreta“ posvećene 125.godišnjici rođenja Nikole Dobrovića. Tim povodom se 24.05 u Galeriji SANU otvara velika retrospektivna izložba.

Na BINA izložbi „Ponesi svoj projekat” tradicionalno se predstavljaju mladi autori na početku karijere, ovaj put to su „Modelart Arhitekti” iz Novog Sada. Ova izložba će biti otvorena 02.06. u BINA kabini (Mila Milunovića 1, Fakultet likovnih umetnosti).

Izložba „Nagrada Piranesi”, revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, biće otvorena 23.06. u Auli Arhitektonskog fakulteta (Bulevar Kralja Aleksandra 73/II).

U saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Udruženjem građana „Blok 37“ održava se radionica “Zajedničko planiranje bloka 37”, čiji je cilj da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora bloka.

Poseban segment je  DOBAR URBANI ŽIVOT 2/GOOD URBAN LIFE 2 – koji se razvio nakon prošlogodišnjeg uspešno održanog okruglog stola u Kulturnom centru Beograda, na kome su učesnici različitih profesija i interesovanja vodili debatu o tome šta je dobar urbani život. Ove godine DOBAR URBANI ŽIVOT izlazi na ulicu, i sa partnerima sa kojima smo započeli diskusiju, kao i sa novim koji su se u nju uključili, planiramo da sprovedemo interaktivne module na nekoliko lokacija u Beogradu. Odabrano je pet tema: zdravlje, briga, hrana, igra i digitalno okruženje.

Studenti beogradskog Arhitektonskog  fakulteta i bečkog Tehničkog univerziteta na zajedničkoj radionici daće svoj doprinos dobrom urbanom životu Beograda.

Po tradiciji organizuju se BINA šetnje “Narodna biblioteka Srbije / Proširenje depoa”, “Novi vek Ložionice”, “Muzej savremene umetnosti u Beogradu / Proširenje”, večernja šetnja Gardošem, šetnja “Urbane memorije Donjeg Dorćola”, šetnja Terazijama, i “Istorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića”.

U okviru programa BINA OPEN HOUSE biće organizovan program posvećen poslovnom objektu Mia Dorćol, kao i vođenje kroz Jadransko podunavsku banku (bivša Jugobanka, pa AIK banka i sada Zadužbina MK).

Posle Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva i Kragujevca, BINA izlet ove godine posvećen je gradu Šapcu, a biće realizovan pod nazivom “Transformacija javnih prostora u Šapcu u periodu od 2015-2020” u saradnji sa ŽAD-om.

Takođe, serija predavanja u programu BINA seminara će biti posvećena profesionalcima u prostoru rekonstruisane zgrade BEKO. U okviru edukativnih programa biće predstavljena značajna publikacija „Urban Architectures in Interwar Yugoslavia“ Tanje Konli i časopisa “ Vreme arhitekture – arhitektura i urbanizam u Valjevu 2010-2020″, a biće održana i studentska radionica “ (re)KONSTRUKCIJA: Plakat i Dobrović“ u saradnji sa Akademijom tehničkih strukovnih studija Beograd.

 

Izvor: biznisuregionu.com

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.