ZORANA MIHAJLOVIĆ: ENERGETSKA TRANZICIJA TREBA DA BUDE PRAVEDNA

18. Oct 2022
Photo: Printscreen Facebook Zorana Mijalović

Kako bi zelena tranzicija privrede u Srbiji bila sprovedena uz uvažavanje specifičnosti sektora i regiona koji se baziraju na intenzivnom korišćenju fosilnih goriva, uz podršku Vlade Japana, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokreće društveni dijalog o tome kako da se smanji gubitak radnih mesta, na vreme sprovede prekvalifikacija radnika i diversifikuju izvori prihoda u opštinama i gradovima koji se oslanjaju na proizvodnju uglja.

U okviru konferencije ,,Dijalozi o pravednoj zelenoj tranziciji u Srbiji’’ govorili su ministarka Zorana Mihajlović, vođa tima za vitalni razvoj u UNDP-u Žarko Petrović i ambasador Japana Nj.E. Takahiko Kacumata.

Ministarka je istakla da je dobro što je energetika postala jedan od najvažnijih sektora, i da će biti i u narednim godinama, zato što je energetika osnova privrednog razvoja. Na temu energetske tranzicije, ministarka je navela da je reč o pravednoj zelenoj tranziciji koja je okrenuta pre svega prema ljudima i da nema razloga za strah od gubitka posla.

„Pitanje energetske tranzicije nije pitanje razvoja samo obnovljivih izvora energije nego i energetske efikasnosti. Niko ne može da ostane bez posla, jer se ova tranzicija ne sprovodi preko noći, nego decenijama koje su ispred nas. Tek onda kada imate uslove za izvore energije, onda možete da pričate o tome da izlazite iz onoga što zagađuje životnu sredinu’’, rekla je ministarka.

Ministarka kaže da kroz pravednu tranziciju žele da razgovaraju kako sa vladinim institucijama, tako i sa nevladinim sektorom, ali ne samo kroz sindikate nego i sa radnicima i dodaje da pravedna tranzicija treba da bude zajednički pokret ka boljoj i zdravijoj budućnosti.

„Država jeste usvojila Zakon o klimatskim promenama i potpuno nov set zakona u oblasti energetike i rudarstva, što je osnova koja nam daje mogućnost da idemo dalje. Krenuli smo u izradu dva važna dokumenta, koja zajedno za proces pravedne tranzicije predstavljaju sve ono što nam je potrebno da možemo polako korak po korak da gradimo drugačiju energetiku. Drugi dokument je onaj koje su mnoge države već uradile, a to je Nacionalni plan za energetiku i klimu. On daje sve ono što nam je trenutno potrebno, ali i sve ono što će nam biti potrebno 2030, 2040. ili 2050. godine. On nam govori i objašnjava koliko ćemo sniziti emisije gasova staklene bašte, a kako ćemo to sve urediti sa privrednim razvojem, sa razvojem energetike i tako dalje. Takva dokumenta predstavljaju drugu fazu u koju krećemo’’, rekla je ministarka Mihajlović.

Žarko Petrović takođe je istakao da ova tranzicija nije samo zelena, već i pravedna tranzicija, što znači da niko čiji prihodi zavise od fosilnih goriva, pre svega uglja, ne sme napuštanjem uglja i prelaskom na obnovljive izvore energije da ostane u siromaštvu.

„Današnja konferencija je jedan od prvih koraka prema tom putu. Težnja UNDP-a je da učinimo da se o ovoj temi koja će obeležiti ostatke naših života govori dovoljno unapred, da bismo imali dovoljno vremena da zbog pravedne zelene tranzicije ne bude gubitnika u Srbiji’’, rekao je Petrović.

Ambasador Japana Nj.E. Takahiko Kacumata, naveo je da pravedna tranzicija koja je usmerena prema ljudima predstavlja jedini način da se ostvari dekarbonizacija i zelena ekonomska tranzicija na način koji je održiv.

„Ovaj program obuhvata veoma širok spektar aktera, koji će zajedno da razgovaraju na ovu veoma važnu temu i da razmene iskustvo iz Japana, koji ima prilično iskustvo u ovoj oblasti. Nadam se da će ovaj projekat postati smernica za sve buduće projekte ove vrste“, rekao je ambasador.

 

Izvor: energetskiportal.rs

2023. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.