ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE U KINI NAJZELENIJE DO SADA

14. Jan 2022

Eleketrična energija dobijena iz obnovljivih izvora, nove tehnologije energetske efikasnosti i prevoz na baterije, vodonik i prirodni gas, samo su neki od napora Kine da Zimske olimpijske igre, čiji će domaćin biti od 4. do 20. februara, učini što više ugljenično neutralnim.

Iako se dve trećine kineske privrede napaja energijom iz termoelektrana na ugalj, Kina je obećala i učinila sve da se za potrebe Zimskih olimpijskih igara koristi isključivo energija dobijena od vetra, vode i sunca.

MASKOTA ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA U KINI: BING DVEN DVEN

Grad Džangđakou, jedan od tri takmičarske zone, instalirao je vetroparkove koji mogu da proizvedu 14 miliona kilovata struje, što je otprilike količina koja se proizvodi u Singapuru. Dodatnih sedam miliona kilovata dobiće se od solarnih panela kojima su prekrivena planinska brda.

U pokušaju da se Peking što više očisti od smoga pre početka Olimpijskih igara, na vreme su preduzete mere da 25 miliona domaćinstava na severu Kine, koja koriste ugalj za ogrev, pređu na gas ili električnu energiju. Desetine hiljada fabrika kažnjeno je zbog prekoračenja emisije štetnih gasova, dok je železarama naređeno da prepolove proizvodnju.

Svi ovi napori su u skladu sa opštom ekološkom ambicijom Kine da do 2050. godine bude potpuno oslobođena od emisije štetnih gasova.

NACIONALNA DVORANA ZA BRZO KLIZANJE

Istovremeno, Olimpijske igre biće globalna pozornica za predstavljanje novih tehnologija energetske efikasnosti, alternativnog transporta i hlađenja. Jedan takav primer je i Nacionalna dvorana za brzo klizanje koja je izgrađena za potrebe ovih Olimpijskih igara i koja poštuje sve zelene standarde. Led u ovoj dvorani proizvodi se po modernoj tehnologiji koja ima nultu emisiju ugljenika, dok otpadna toplota u hlađenju može dalje da se reciklira, podižući energetsku efikasnost 30 do 40 procenata.

VEŠTAČKI SNEG NEĆE SADRŽATI HEMIJSKE ADITIVE

Na skijaškim stazama koristiće se veštački sneg. Kina procenjuje da će biti potrebno 49 miliona galona vode da se proizvede sneg za sva takmičenja u skijanju u snoubordingu. Voda će se koristiti iz rezervoara Džangđakoua, veštački sneg neće sadržati u sebi hemijske additive i kad se bude otopio, zemlja će samo upiti vodu.

Sva transportna infrastruktura koja se gradi za prevoz sportista i gledalaca okaraktersana je kao zelena i biće deo trajnog nasleđa igara. Sportiste i zvaničnike će tokom igara prevoziti autobusi na struju, vodonik i prirodni gas.

TOKOM OI SAOBRAĆAĆE VIŠE OD 600 AUTOBUSA NA VODONIČNO GORIVO ( NEWS.CGTN.COM)

Supebrza železnica na čistu energiju, sa pametnim vozovima koji se kreću brzinom od 350 kilometara na čas i kojima je potrebno svega 47 minuta da pređu 170 kilometara razdaljine između Pekinga i Džangđakoua, svečano je otvorena još 2019. Pametni vozovi su opremljeni posebnim prostorima za skladištenje ski opreme i omogućavaju putnicima bežično punjenje, kao i pametno podešavanje svetla. Nedavno je na ovoj železničkoj liniji otvoren i najsavremeniji studio za striming, odnosno, prenos uživo dešavanja sa OI ultravisoke rezolucije, koji koristi 5G tehnologiju. Ovo je prva primena 5G tehnologije na brze vozove u Kini i svetu uopšte.

SUPERBRZA ŽELEZNICA SA PAMETNIM VOZOVIMA I 5G TEHNOLOGIJOM (NEWS.CGTN.COM)

Zimske olimpijske igre počinju 4. februara i trajaće do 20. februara, dok je početak Paraolimpijskih igara zakazan za 4. mart.

Ovo će biti prve olimpijske igre u Kini, a Peking će tako postati prvi grad koji je bio domaćin i letnjih (2008) i zimskih OI.

Tekst: Petar Dobrosavljević

Foto: olympics.com

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.