ŽIČARA KOTOR-LOVĆEN PROMENIĆE LICE TURISTIČKE PONUDE CRNE GORE

26. Dec 2022
Photo: @DritanAbrazovic Twitter screenshot

Italijansko-crnogorski konzorcijum Leitner-Novi Volvox počeo je ranije ove godine izgradnju žičare Kotor-Lovćen, atraktivnog turističkog objekta koji je planiran dugo vremena.

Nedavno je objavljena informacija da će do kraja januara biti postavljeni svi noseći stubovi na trasi žičare, koja počinje od lokaliteta Dub na teritoriji opštine Kotor, u neposrednoj blizini ulaza u tunel Vrmac.

Trasa vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen. Lokacija terminala Dub nalazi se unutar Grbaljskog polja, 200 metara od puta Budva-Tivat i 500 metara od aerodroma Tivat. Lokacija terminala Kuk nalazi se na visoravni Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine. Visinska razlika između polazne i krajnje stanice biće 1.316 metara. Žičara će biti duga oko 3.900 metara.

Projektovani kapacitet je na nivou od 1.200 putnika po satu, a očekivani broj putnika tokom prve godine njenog rada biće 400.000 ljudi. Žičaru će opsluživati 40 gondola. Vreme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk biće nepunih 11 minuta. Sva oprema žičare biće proizvedena od strane renomirane kompanije Leitner koja je osnovana još 1888, a svoju prvu žičaru realizovala je davne 1908. godine.

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović objavio je na Twitter-u snimak radova na izgradnji žičare Kotor-Lovćen.

„Pogledajte kako teku radovi na izgradnji žičare Kotor- Lovćen, projekta koji će promijeniti lice turističke ponude Crne Gore”, naveo je Abazović u opisu.

Video možete pogledati ovde .

Izvor: investitor.me

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.