U CRNOJ GORI ŽIVI 79 MILIONERA, VEĆINOM SU STRANCI

10. Nov 2022
Photo: portomontenegro.com

U Crnoj Gori je poslednjeg dana septembra bilo 79 milionera, a najbogatiji među njima je Ukrajinac koji u crnogorskim bankama ima 34,5 miliona evra, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke (CBCG).

Nešto manje novca od Ukrajinca ima državljanin Indije koji je na računima u Crnoj Gori deponovao 34,1 milion. To su trenutno dva najveća depozita fizičkih lica u crnogorskim bankama.

Vrhovna monetarna institucija ne saopštava imena vlasnika računa jer ih u tome sprečava član 84 Zakona o bankama, koji te podatke tretira kao poslovnu tajnu.

STRUKTURA

Od 79 milionera 22 su državljani Crne Gore, dok prednjače stranci kojih je 57. Njih 79 na računima su na kraju septembra ukupno imali 280 miliona evra.

„To je 12,3 odsto ukupnih depozita stanovništva, koji su na kraju septembra iznosili 2,28 milijardi evra“, istakli su iz CBCG.

Kada je reč o strukturi milionerskih depozita, svega četiri deponenta na računima imaju više od deset miliona evra.

„Njih 71 raspolaže depozitima između jedan do pet miliona evra, četvoro od pet do deset miliona i četiri deponenta raspolažu depozitima preko deset miliona evra”, precizirali su iz CBCG.

Prema podacima koje su banke dostavile CBCG 30. septembra, 252 pravna lica imala su depozite veće od milion evra. Najveći pojedinačni depozit imalo je preduzeće koje je raspolagalo sa 51,3 miliona evra. CBCG ne saopštava delatnost preduzeća sa milionskim depozitima.

Izvesno je da je broj milionera u Crnoj Gori u porastu, budući da ih je u junu prošle godine bilo 58, što je 21 manje. Najveći pojedinačni depozit fizičkog lica tada je bio 25,2 miliona evra i takođe je pripadao strancu. Ni tada, kao ni danas, u Crnoj Gori nije bilo milijardera.

Godinu ranije 63 građanina imala su štedni ulog veći od miliona, a najbogatiji među njima i tada je bio nerezident čiji je konto iznosio 9,7 miliona evra. Početkom 2019. bilo je 77 milionera, a 64 u 2018. godini.

DEPOZITI RASTU

Depoziti u domaćim bankama već duže vreme su na istorijskom maksimumu, a na kraju septembra iznosili su skoro pet milijardi evra. Od toga je štednja građana bila 2,28 milijardi a preduzeća 2,64 milijarde evra.

Za devet meseci ove godine ukupni depoziti porasli su za 765,1 milion evra ili 18,21 odsto. Domaći građani su od kraja prošle godine uštedeli 155,1 milion evra, dok su stranci povukli deo svog novca, pa su njihovi depoziti pali za 30,7 miliona ili 4,14 odsto.

U isto vreme depoziti preduzeća porasli su za 625 miliona evra ili za trećinu.

Većina depozita u jednoj od 11 banaka u Crnoj Gori su tzv. depoziti po viđenju, koji se u svakom trenutku mogu povući. Njih je 3,88 milijardi evra, što je 78,2 odsto ukupnih. Oročeno je 881,2 miliona evra, dok je na escrow računu 200 miliona, piše investitor.me.

 

Izvor: investitor.me

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.