TURSKI IZVOZ NA BALKAN PREMAŠIO 15,5 MILIJARDI DOLARA ZA DEVET MESECI

17. Oct 2022
Photo: Pexels

Turski izvoz na Balkan u devet meseci ove godine porastao je 24,9 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i dosegao je 15,7 milijardi dolara.

Najviše se izvozilo u Rumuniju, 4,7 miliona dolara, dok je najveći porast u odnosu na isti period prošle godine zabeležila Crna Gora, prenosi Beta pozivajući se na Anadolu Agency.

Prema podacima koje je novinar turske agencije prikupio iz Skupštine turskih izvoznika (TIM), u prvih devet meseci ove godine ostvaren je izvoz od 15 milijardi i 698 miliona dolara u balkanske zemlje, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, na Kosovo, u Makedoniju, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju i Grčku.

U istom periodu prošle godine taj broj bio je na nivou od 12 milijardi i 571 milion dolara, pa je izvoz na Balkan lani porastao 24,9 odsto.

Najveći izvoz u pomenutom periodu među balkanskim zemljama ostvaren je u Rumuniji (4,7 milijardi dolara), slede Bugarska (3,4 milijarde dolara), Grčka (2,1 milijarda dolara), Srbija (1,3 milijarde dolara) te Slovenija (1,2 miliona dolara).

Izvoz Turske u Albaniju iznosio je 742,8 miliona dolara, zatim u Bosnu i Hercegovinu (548,1 milion dolara), Severnu Makedoniju (488,5 miliona), na Kosovo (483,1 milion dolara), u Hrvatsku (439,1 milion dolara), te u Crnu Goru (118,6 miliona dolara).

Kada je reč o izvozu u zemlje Balkana na osnovu gradova, najveći je bio iz Istanbula i iznosio 7,5 milijardi dolara. Ovim iznosom Istanbul je snosio 47,9 odsto izvoza od 15,7 milijardi dolara u zemlje Balkana.

Sektor hemijskih materijala i proizvoda ostvario je najveći izvoz na područje Balkana, izvezao je robe u vrednosti 2,8 milijardi dolara.

Slede sektori čelik, automobilska industrija, crni i obojeni metali, električna energija i elektronika.

 

Izvor: beta.rs

2023. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.