TOP DESET SVETSKIH MILIJARDERA JOŠ BOGATIJI NA KRAJU 2021.

06. Jan 2022
Photo: cnbc.com

Prema Blumbergovom indeksu milijardera, deset najbogatijih ljudi na svetu uvećalo je svoje bogatstvo za ukupno 402,17 milijardi dolara tokom prošle godine, od čega je najviše, čak 121 milijardu, zaradio Ilon Mask. Blumbergov indeks milijardera, koji se ažurira svaki dan po zatvaranju berze u Njujorku, trenutno izgleda ovako:

  1. Ilon Mask

Glavni izvršni direktor Tesle, osnivač kompanije SpaceX i suosnivač kompanije PayPal, čovek koji je rasprodao sve svoje nekretnine sa idejom da novac uloži u kolonizaciju Marsa, prošle godine postao je najbogatiji čovek na planeti. Ovaj pedesetogodišnjak je kraj 2021. godine dočekao sa 277 milijardi dolara, što je više za 121 milijardu u odnosu na prethodnu godinu. Kratko vreme tokom prošle godine neto vrednost njegovog bogatstva nadmašivala je 300 milijardi dolara. Ovakvom rastu njegovog bogatstva doprineo je skok cene akcija Tesle od oko 60 odsto, kada je kompanija u oktobru prvi put u svojoj istoriji dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1.000 milijardi dolara.

  1. Džef Bezos

Vođen idejom da kolonizuje svemir uz pomoć svoje kosmičke kompanije Blue Origin, ovaj harizmatični milijarder je iz minule godine izašao teži za pet milijardi dolara, čime je njegova neto imovina dostigla vrednost od 195 milijardi dolara. Kao što ne krije bogatstvo, Džef ne krije ni svoje biznis početke kada je Amazon osnovao u garaži jedne iznajmljene kuće.

  1. Bernar Arno

Milijarder koji je sinonim za sav ovozemaljski luksuz je generalni direktor kompanije LVMH, pod čijim okriljem posluje 75 prestižnih modnih brendova, između ostalih, Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi, Givenchy, Marc Jacobs, Stella McCartney… Arno je svoje bogatstvo sticao tokom skoro četiri decenije. Ono sada iznosi 176 milijardi, a u prošloj godini je zaradio 61 milijardu dolara.

  1. Bil Gejts

Da se deljenjem bogatstvo umnožava, svedoči nam četvrto mesto Bila Gejtsa, suosnivača kompanije Microsoft. Gejts je u poslednjih par decenija poklonio nekoliko desetina milijardi dolara, ali je samo u prošloj godini zaradio sedam milijardi dolara, što je njegovo bogatstvo uvećalo na 139 milijardi dolara. Razlozi ovog skoka mogu se naći u snažnom rastu akcija komapnije Microsfot, u kojoj i dalje poseduje oko jedan odsto vlasničkog udela.

  1. Lari Pejdž

Suosnivač kompanije Google tokom prošle godine popeo se sa šestog na peto mesto. Na početku 2021. ovaj Amerikanac imao je 82,6 miijardi dolara, neto vrednost njegovog bogatstva je u avgustu iznosila 122,9 milijardi, a kraj godine je dočekao sa 130 milijardi dolara.

  1. Mark Zakerberg

Možda nije prvi po bogatstvu, ali je definitivno najmlađi na na ovoj listi. Osnivač Facebook-a danas ima 37 godina i 13 odsto vlasničkog udela u komapniji Meta, koja posluje kao matična kompanija za Facebook I Instagram. Njegovo bogatstvo je, tokom prošle godine, sa 24 milijarde skočilo na 128 milijardi dolara.

  1. Sergej Brin

Drugi suosnivač kompanije Google ne zaostaje mnogo za svojim poslovnim partnerom Larijem Pejdžom. On je tokom 2021. zaradio 45 milijardi dolara i sada ima 125 milijardi. Njegov veliki uspeh u prošloj godini je i prvo premašivanje granice od 100 milijardi dolara.

  1. Stiv Balmer

Bivši izvršni direktor kompanije Microsoft sada je vlasnik NBA košarkaškog tima Los Angeles Clippers, zbog kojeg je i kupio dvoranu Lejkersa pre nešto manje od dve godine. Njegov račun je za godinu dana postao veći za 41 milijardu i sad ukupno ima 122 milijarde dolara.

  1. Lari Elison

Osnivač kompanije Oracle dugo je važio za najplaćenijeg menadžera na svetu, a od prošle godine je novi član elitnog kluba bogataša 100 milijardi $. Sada je i zvanično milijarder čije bogatstvo vredi 109 milijardi dolara.

  1. Voren Bafet

Glavni izvršni direktor kompanije Berkshire Hathaway, kome je 91 godina, tokom 2021. zaradio je 21 milijardu, čime se njegovo bogatstvo uvećalo na 109 milijardi dolara. Poznat je po štedljivosti, a cilj mu je da jednog dana veći deo svog bogatstva pokloni u dobrotvorne svrhe.

Tekst: DRAGANA MINIĆ

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.