SVAKI PARKING U FRANCUSKOJ BIĆE POKRIVEN SOLARNIM PANELIMA

10. Nov 2022
Photo: Pixabay

Solarna energija dobila je ogromnu podršku u Francuskoj gde je usvojen zakon po kom će svi parkinzi sa više od 80 mesta morati da budu pokriveni solarnim panelima.

Novi zakon je deo plana francuskog predsednika Emanuela Makrona za veliko ulaganje u obnovljive izvore energije, koji za cilj ima povećavanje proizvodnje električne energije dobijene od sunca za 10 puta, kao i da duplira proizvodnju energije dobijene iz vetra.

Od 1. jula 2023. godine, manji parkinzi između 80 i 400 mesta imaće pet godina da se usklade sa novim merama, dok će oni sa većim brojem mesta od 400 to morati da izvedu brže - u roku od tri godine i barem polovina površine moraće da bude pokrivena solarnim panelima.

Prema vladinom planu, koji posebno cilja velike parkinge oko komercijalnih centara i železničkih stanica, od solarne energije bi trebalo da bude generisano 11 gigavata energije, što je jednako proizvodnji 10 nuklearnih reaktora.

Druge mere uključuju i gradnju velikih solarnih farmi na praznoj, neiskorišćenoj zemlji pored auto-puteva i pruga. Lokalne zajednice koje izvrše tranziciju na obnovljive izvore energije imaće direktne finansijske dobrobiti.

Francuska nacionalna železnica takođe planira da instalira 190.000 kvadratnih metara solarnih panela na 156 stanica širom zemlje do 2025. godine i još 1,1 milion kvadratnih metara do 2030. godine.

Vlasti takođe nameravaju gradnju 50 novih vetro-farmi, posebno onih ofšor na Atlantiku.

Dve velike zone za ofšor farme su već označene, a kada budu završene generisaće dovoljno energije za 1,6 miliona stanovnika.

 

Izvor: rts.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.