STRANI RADNICI U SRBIJI NAJVIŠE ANGAŽOVANI U GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI

18. Apr 2023
Photo: Pixabay

Tokom prva tri meseca ove godine 11.717 stranaca dobilo je radne dozvole u Srbiji, dok je prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) tokom cele prošle godine izdato 35.168 dozvola, što je oko 12.000 više nego u 2021.

Najviše radnih dozvola ove godine izdato je državljanima Kine, Rusije, Turske, Indije, Kube, Makedonije, Ukrajine i Nepala, a u vrhu liste su i radnici iz zemalja regiona – Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Većina stranih radnika angažovana je u građevinskoj delatnosti, prenosi portal gradjevinarstvo.rs.

„Najveći broj stranih radnika u prethodnoj godini bio je angažovan pre svega u oblasti građevinarstva. Radi se o različitim profilima građevinskih radnika – zidarima, armiračima, pomoćnim građevinskim radnicima, gipsarima, tesarima, stolarima. Veliki broj dozvola izdat je i variocima. Takođe, veći broj dozvola za rad izdat je IT stručnjacima iz različitih oblasti IT delatnosti“, rekao je za Blic Zoran Martinović, direktor NSZ.

Mnogi strani državljani angažovani su kao pomoćni radnici u različitim granama privrede, poput uslužnih delatnosti, u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Što se tiče stručne spreme, najviše je radnika sa trećim, četvrtim i sedmim stepenom, ali ima i dosta niskokvalifikovanih radnika.

Izvor: gradjevinarstvo.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.