SRBIJA TRAJNO OPREDELJENA NA PUTU ZELENE TRANZICIJE

23. Nov 2022
Photo: Pixabay

„Put zelene tranzicije je trajno opredeljenje Republike Srbije i preduzimamo sve potrebne mere kako bi tranzicija ka čistoj energiji bila finansijski i socijalno održiva i pravedna“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na konferenciji „Zelena tranzicija“, u organizaciji Francusko-srpske privredne komore i ambasade Republike Francuske u Beogradu.

Ministarka je naglasila da izgradnja novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore treba da bude usklađena i sa razvojem prenosne i distributivne elektroenergetske mreže, kako bi razvoj energetskog sektora bio održiv, efikasan, ekonomičan i vodio ka višem stepenu energetske bezbednosti i sigurnosti, prenosi energetskiportal.rs.

„Prioritetni projekti, koji treba da omoguće održivo korišćenje novih kapaciteta obnovljivih izvora veće snage su pre svega reverzibilne hidroelektrane „Đerdap 3“ i „Bistrica“, ali i brža realizacija planiranih projekata Elektroprivrede Srbije koji se odnose na hidroelektrane, vetro i solarne elektrane. Ne smemo zaboraviti ni zeleni vodonik, kao  ogroman potencijal i energent budućnosti, koji je sada i u zakonu prepoznat obnovljivi izvor energije”, istakla je Đedović.

Podsetila je da u ovom trenutku udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu  Republike Srbije iznosi 26 odsto u potrošnji i da je u planu 400 novih megavata.

„Radimo na unapređenju regulatornog okvira, kako bi mreža srednjoročno mogla da primi i osam puta veći kapacitet od trenutnog. Pri tome, jedno od važnih pitanje je da li će investitori koji koriste sunce i vetar doprinositi da ta električna energije bude od koristi građanima i privredi, ili će težiti izvozu celokupne proizvodnje. Verujem da ćemo naći model koji je u najboljem interesu građana, ali i održiv za investitore“, poručila je ministarka Đedović, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima korišćenje geotermalne energije je u početnoj fazi i veoma skromno u odnosu na potencijal i resurse, tako da će jedan od fokusa u narednom periodu biti upravo veće korišćenje geotermalne energije.

Dodala je da je Ministarstvo rudarstva i energetike, u tom pogledu, zainteresovano za razmenu stručnog iskustva sa Francuskom, s obzirom da je Francuska vodeća evropska zemlja u oblasti geotermalne energije.

 

Izvor: energetskiportal.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.