SOLARNA ELEKTRANA U KULI OBEZBEDIĆE STRUJU ZA ČAK 200.000 DOMAĆINSTAVA

05. May 2022
Photo: Pixabay

U Kuli su kompanije Fintel Energija i MK Group zvanično započele sa realizacijom zajedničkog projekta Agrosolar. To će biti prvi projekat ovog tipa na Balkanu i najveći u Evropi, a vrednost investicije iznosi 340 miliona evra.

Ove dve kompanije potpisale su memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom PowerChina za projekat koji koristi energiju sunca i u isto vreme omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela.

„Agrosolar projekat će se prostirati na 770 hektara na teritoriji opštine Kula. Solarna elektrana biće kapaciteta 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije oko 832 gigavat sata, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava. Na ovaj način nastavljamo da doprinosimo ostvarenju cilja Republike Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 odsto do 2040. godine“, izjavio je Ticijano Đovaneti, generalni direktor Fintel Energije, a prenosi balkangreenenergynews.com.

Andrija Vuković, direktor resora za finansije i rizike MK Group, kaže da će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika koje će se napajati iz solarne elektrane. „Pored zelenog vodonika ova tehnologija omogućiće i proizvodnju 300 tona urea mineralnog đubriva dnevno, dobijenog na potpuno održiv način“, izjavio je on.

 

Izvor: balkangreenenergynews.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.