SAUDI ARAMCO POSTAO NAJVREDNIJA KOMPANIJA NA SVETU

13. May 2022
Photo: energyintel.com

Saudijska naftna kompanija Saudi Aramco pretekla je Apple kao najvrednija svetska kompanija nakon što su veće cene nafte gurnule deonice najvećeg svetskog izvoznika sirove nafte na rekordne nivoe, dok je rasprodaja tehnoloških deonica na berzama opteretila proizvođača iPhonea.

Tržišna kapitalizacija naftne kompanije Saudijske Arabije u sredu je iznosila 2,426 biliona dolara, nadmašivši Appleovih 2,415 biliona dolara za nešto više od 10 milijardi dolara.

To je prvi put da je Saudi Aramco ponovo zauzeo prvo mesto od 2020.

Apple je postao prva kompanija koja je početkom januara dosegnula tržišnu kapitalizaciju od 3 biliona dolara, iako su njene deonice pretrpele štetu poslednjih meseci jer ulagači ponovo procenjuju visoke vrednosti deonica kompanija u tehnološkom sektoru u svetlu novih dešavanja u monetarnoj politici i zabrinutosti da će inflacija oslabiti potrošačke navike.

Proizvođač iPhonea održao se bolje od nekih tehnoloških kompanija, pao je za 19 posto u odnosu na januar. Deonice kompanije Apple pale su u sredu u Njujorku za 5,2 posto na 146,50 dolara, čime je cena deonice najniža od novembra.

Saudi Aramco prikupio je rekordnih 25,6 milijardi dolara u 2019. kada je kraljevina – koja poseduje 94 posto kompanije – uvrstila 1,5 posto svojih deonica u tada najveću inicijalnu javnu ponudu na svetu. U februaru je vlada prenela dodatnih 4 posto svojih deonica u državni fond Saudijske Arabije.

Deonice kompanije Saudi Aramco, koje su kotirane u Rijadu, porasle su 27 posto od početka godine i trgovale su po rekordnih 46 rijala (12,26 dolara).

Cene nafte, koje su u martu nakon ruske invazije na Ukrajinu porasle na 14-godišnji maksimum od 139 dolara po barelu, pomogle su nekim od najvećih svetskih naftnih i gasnih kompanija da ostvare rekordnu dobit u prva tri meseca ove godine, piše Financial Times.

Očekuje se da će Saudi Aramco takođe prijaviti uvećanu dobit kada u nedelju objavi rezultate u prvom tromesečju. Neto prihod kompanije više se nego udvostručio u 2021. na 110 milijardi dolara jer je ekonomska aktivnost koja se ponovo oživljavala nakon ublažavanja globalnih ograničenja zbog koronavirusa oživela potražnju za ugljovodonicima.

 

Izvor: ft.com

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.