REALPAD: DIGITALNI EKOSISTEM ZA EFIKASNIJU PRODAJU NEKRETNINA

01. Jul 2022
Photo: Vladimir Živojinović

Kompanije koje rešavaju jedno od najvažnijih pitanja građana, a to je krov nad glavom, kao glavni alat u svom poslovanju i dalje koriste Excel tabele i komunikaciju imejlovima, i pored toga što se radi o poslovima vrednim i po nekoliko stotina miliona evra. Na globalu, pre dve godine ovo tržište bilo je vredno 10,5 biliona dolara, u odnosu na 9,6 biliona dolara u 2019. Industrija „cigle i maltera“ neminovno mora da prođe kroz proces digitalizacije, a to je upravo oblast u kojoj firma Realpad vidi šansu da plasira portfolio svojih proizvoda na globalnom nivou.

Od nedavno usluge ove firme dostupne su i na našem tržištu, što su već iskoristili neki od velikih investitora koji grade stambeno-poslovne komplekse u Srbiji. O neminovnosti digitalizacije sektora nekretnina i prednostima Realpad softvera razgovaramo sa Urošem Đakovićem, regionalnim direktorom Realpada za Balkan, koji ima iskustva u oblasti PropTech startapova koje je podržala komanija Delta holding kroz program Delta Biznis Inkubator.

REALPAD SOFTVER ŠREDI VREME I MINIMIZIRA POTENCIJALNE GREŠKE

Realpad softver je jedna od novijih PropTech platformi koja doprinosi ubrzanoj digitalizaciji tržišta nekretnina. Kome je Realpad namenjen?

Tržište nekretnina i čitava građevinska industrija predstavljaju jednu od najvećih privrednih grana u Srbiji. Ipak, stepen njihove digitalizacije još je nizak. Transformacija ovog sektora je neophodna i treba ga što pre digitalizovati. Navike korisnika, ali i brzina traženja informacija, drastično su se promenile poslednjih godina. Neophodno ih je što pre uskladiti sa širokim dijapazonom poslova vezanih za ovo tržište. Pre svega sa projektovanjem, kupovinom, iznajmljivanjem, gradnjom, dizajniranjem i upravljanjem stambenom i poslovnom imovinom. Upravo takva rešenja nudi firma Realpad. Naše usluge su usmerene ka investitorima kojima je primarna aktivnost izgradnja stambenih i komercijalnih objekata. Mi obezbeđujemo digitalni ekosistem koji pokriva glavne oblasti prodaje i organizacije stambenih projekta, a koji obuhvata – CRM u oblaku, prodajnu tablet aplikaciju, korisnički portal i sistem upravljanja defektima za građevinsku stranu.

Kako funkcioniše softver?

CRM modul je srce i mozak ekosistema. Čuva i upravlja svim upitima, kontaktima, zalihama, transakcijama i ugovorima na jednom mestu. Podržava i upravlja timom prodaje. Značaj naše aplikacije ogleda se i u tome što, korišćenjem našeg CRM-a, Excel tabele idu u zaborav i korisnik kompletno digitalizuje svoje poslovanje.

Aplikacija za tablet je Front-End interfejs. Ona omogućava prodajnim timovima da predstave projekte na dobro uređen, moderan i estetski način. Aplikacija je povezana sa CRM-om i omogućava prodajnim agentima da automatski generišu i šalju ponude potencijalnim kupcima u pokretu.

Korisnički portal je korisnički interfejs, gde klijent može pronaći sve informacije o kupovini, uključujući plaćanja, ugovore i drugu dokumentaciju. Investitori  takođe koriste korisnički portal kao komunikacioni alat za informisanje svojih klijenata o novostima u izgradnji, procesu isporuke, itd.

Modul za upravljanje defektima je povezan sa korisničkim portalom i omogućava investitorima da u potpunosti kontrolišu zatražene nedostatke, od trenutka kada ih kupac otkrije i prijavi do trenutka do kada ih ne reši generalni izvođač. 

U čemu je najveća prednost ovog softvera?

Portfolio Realpad proizvoda posebno je prilagođen potrebama investitorima u oblasti nekretnina. Podržava ih u njihovom dnevnom rasporedu, zahvaljujući sistematizaciji od početka do kraja, automatizaciji i digitalizaciji procesa prodaje, kao i nakon prodaje. Kao rezultat toga, Realpad korisnici štede u proseku do 20 odsto svog vremena, a softver takođe minimizira potencijalne greške, jer održava red u projektnim i korisničkim podacima.

Da li koršćenje Realpad softvera pojednostavljuje ili unapređuje na neki način iskustvo krajnjih korisnika, odnosno, kupaca?

Upravo je to još jedan od benefita koji investitor kao korisnik našeg softvera pruža svojim kupcima. Uzmimo primer E-trgovine, gde se uglavnom kupuju znatno jeftinije stvari nego što je stan. Vi, kao kupac, imate mogućnost da transparentno pratite svaki korak i aktivnost vaše proudžbine. Korisnički portal je korisnički interfejs gde klijent može pronaći sve informacije o kupovini, uključujući plaćanja, ugovore i drugu dokumentaciju.

Realpad je vrlo brzo našao primenu kod više od 100 investitora u 12 evropskih zemalja, a od nedavno je dostupan i kod nas zahvaljujući partnerstvu sa vama. Ko je koga prepoznao u ovoj saradnji?

Svako lokalno tržište nekretnina ima neke svoje zakonitosti i pravila kojima je potrebno prilagoditi se. Inovativnim rešenjem mašeg PropTech startapa, u čijem je fokusu Facility Mangement, postigli smo određeni uspeh. Upravo to je zapalo za oko ekipi Realpada i iniciralo naše partnerstvo koje smo ubrzo i ostvarili. Krenuli smo zajedno u misiju da digitalizujemo real estate sektor na Balkanu. Trenutno pripremamo strategiju kako da naše poslovanje prebacimo i van okvira Evrope, gde nas čeka ozbiljna borba sa svetskim PropTech kompanijama, i jako se radujemo tom izazovu.

Koje real estate kompanije na našem tržištu već koriste Realpad softver?

Prednost našeg rešenja prepoznale su velike investitorske kompanije, kao što su AFI Europe, SEBRE i UDI, sa kojima imamo čast da sarađujemo. Cilj nam je da postanemo evropski lider u tehnološkim rešenjima i proizvodima za firme koje posluju sa nekretninama. Pregovaramo o partnerstvu sa drugim balkanskim i međunarodnim korporacijama. Balkansko tržište je veoma progresivno i uvideli smo da se situacija svakodnevno poboljšava u smislu da korporacije žele da digitalizuju svoje procese i tako olakšaju poslovanje.

Tekst: Petar Dobrosavljević

Foto: Vladimir Živojinović

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.