PRVI NET-ZERO HOTEL U SVETU

08. Jan 2022
Photo: dezeen.com

U Londonu je otvoren prvi hotel u svetu, koji je, kako tvrde čelnici ugostiteljskog brenda Room2, na sjajnom putu da u potpunosti dostigne nultu emisiju ugljenika tokom svog celog veka trajanja.

ARHITEKTONSKI DIZAJN HOTEL POTPISUJE STUDIO PROJECT ORANGE

Smešten u zapadnoj londonskoj oblasti Čizvik, hotel sa 86 soba napaja električnom energijom pomoću solarnih panela, dok su zagrevanje prostora i vode obezbeđeni toplotnim pumpama iz zemlje. Enterijer hotela je uglavnom napravljen od lokalnog drveta sa FSC sertifikatom, a kompletan arhitektonski dizajn potpisuje studio Project Orange.

Premda su ovo tek pionirski poduhvati, u budućnosti će ovakvih zgrada biti sve više, jer su i u Lamington grupi, koja je vlasnik brenda Room2, izložili svoju strategiju do 2030. godine, po kojoj će da grade i upravljaju baš ovakvim zgradama sa nultom emisijom ugljen-dioksida. Ovo je svakako prvi ovakav hotel i deo je strategije dekarbonizacije, za koju kompanija tvrdi da je kao takva prva u toj oblasti.

Room2 ističe da je dosta radio na smanjenju, ali i upravljanju emisije gasova sa efektom staklene bašte, što je na kraju rezultiralo procenom da ugljenični otisak za 60-godišnji životni vek zgrade hotela iznosi 10.800 tona.

SOBE SE NAPAJAJU ENERGIJOM DOBIJENOM IZ SOLARNIH PANELA

S druge strane, predviđen i izvestan loš efekat emisije štetnih gasova u toku postojanja hotela ublažava se pošumljavanjem bambusa u Nikaragvi, te Room2 na osnovu svih tih računica sa sigurnošću tvrdi da je ovo zaista prvi net- zero hotel u svetu.

Da je ovakva procena u potpunosti precizna, ljudi iz Project Orange koji su je dizajnirali, nisu potvrdili. Naime, kako ističe Džejms Soun za magazin Dezeen, njegova firma i nije konsultovana u vezi sa konačnom procenom kada je net-zero u pitanju. Prema Sounu, kada je zgrada projektovana 2016. godine, trebalo je samo da postigne drugu najbolju BREEAM ocenu „odličan“, ali ne i da cilja na net-zero.

HOTEL KORISTI 89 ODSTO MANJE ENERGIJE OD TIPIČNOG BRITANSKOG HOTELA

Hotel ima izolaciju, energetski efikasne uređaje i osvetljenje koje se aktivira senzorima pokreta i sve mu to daje ekološku prednost, jer na taj način koristi 89 odsto manje energije po kvadratnom metru od tipičnog hotela u Velikoj Britaniji.

Takođe, veliki ekološki plus je i činjenica da energiju potrebnu za grejanje i hlađenje obezbeđuju sopstveni fotonaponski uređaji na krovu hotela, kao i toplotne pumpe koje su tunelom ukopane u zemlju ispod zgrade.

Ipak, smanjenje emisije ugljen-dioksida se javilo kao prioritet tek kada je zgrada bila pri završetku, korišćenjem obnovljenih i recikliranih materijala u nameštaju, opremi i završnim obradama i pravljenjem nameštaja od sertifikovanog drveta nabavljenog u radijusu od deset milja od hotela.

NAMEŠTAJ JE NAPRAVLJEN OD SERTIFIKOVANOG DRVETA NABAVLJENOG U LOKALU

S druge strane, uzimajući u obzir celokupan proces izgradnje hotela i vrednosti ugljeničnog otiska, ovaj se hotel ne može smatrati kao net-zero u najstrožem smislu, ističu stručnjaci u ovoj oblasti. Njegove emisije štetnih gasova nisu smanjivane od početka i do maksimuma, i kako se ističe, nisu uzete u obzir one koje proizvode gosti hotela tokom putovanja.

„Ohrabrujemo goste da razmotre održive opcije putovanja i radimo na tome da našim gostima ponudimo priliku da nadoknade svoje emisije iz putovanja počevši od 2022. godine”, optimistično ističu u Room2 kompanji.

Na kraju se kao opšti zaključak nameće da će vreme i temeljne analize pokazati koje su sve zgrade apsolutno ispunile svoj cilj kada je net-zero koncept u pitanju.

Tekst: DRAGANA MINIĆ

Foto: dezeen.com

 

 

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.