PRVA GASNO-PARNA ELEKTRANA U SRBIJI POČELA SA PROIZVODNJOM STRUJE

15. Nov 2022
Photo: nis.rs

Termoelektrana-toplana (TE-TO) Pančevo započela je proizvodnju električne energije, a celokupna proizvodnja isporučuje se u domaći elektroenergetski sistem, čime se doprinosi energetskoj sigurnosti Srbije.

Planirano je da TE-TO Pančevo u 2023. godini isporuči oko 1.400 gigavat sati (GWh) električne energije, što je dovoljno za snabdevanje oko 300.000 prosečnih domaćinstava u Srbiji godišnje. Proizvedena električna energija isporučuje se Elektroprivredi Srbije, navodi se u saopštenju Naftne industrije Srbije (NIS), prenosi biznis.rs.

TE-TO Pančevo je prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa, jednog od ekološki najčistijih goriva. Ukupna instalisana električna snaga TE-TO Pančevo je 189 megavata (MW).

U sastav glavne opreme energetskog postrojenja TE-TO Pančevo ulaze dve gasne turbine sa generatorima, dva kotla-utilizatora i jedna parna turbina sa generatorom. Tehnologija koja se koristi u TE-TO omogućava efikasnije korišćenje goriva u poređenju sa odvojenom proizvodnjom toplotne i električne energije.

Uštedom u potrošnji goriva značajno se smanjuje emisija štetnih gasova po jedinici proizvedene energije i to smanjenje može da dostigne do 50 odsto u odnosu na emisije koje bi nastale pri zasebnoj proizvodnji toplotne i električne energije svedene po jedinici proizvedene energije.

 

Izvor: biznis.rs

Foto: nis.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.