PROGNOZA SVETSKE BANKE: PRIVREDNI RAST SRBIJE 4,5% U 2022.

14. Jan 2022
Photo: business-standard.com

Svetska banka je u januarskom Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima zadržala oktobarske  prognoze privrednog rasta Srbije na 4,5 odsto za 2022. godinu i na 4,0 odsto za 2023. Takođe, ova međunarodna finansijska institucija, ostala je pri istoj jesenjoj proceni rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2021.godini od 6,0 odsto.

U januarskim prognozama Svetske banke nema pojedinačnih poglavlja o ekonomskim prilikama po zemljama.

Kako se navodi, predviđen je umereni rast Zapadnog Balkana od 4,1 odsto u tekućoj i od 3,8 odsto u 2023.godini.

Ekonomski oporavak u regionu izgubiće zamah kako budu slabili efekti eksternih podsticaja i zbog podrivanja poverenja usled rastućih političkih neizvesnosti, posebno u Bosni  Hercegovini, navodi se u izveštaju.

Očekuje se da će region ipak imati koristi od nedavno usvojenog Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, koji će mobilisati sredstva za podršku konkurentnosti, inkluzivnom rastu, kao i zelenoj i digitalnoj tranziciji.

U izveštaju se navodi da svetska privreda posle snažnog oporavka u 2021. godini ulazi u izrazito usporavanje zbog pretnji od novih sojeva kovida 19, rasta inflacije, dugova i nejednakost u prihodima koje bi mogle da ugroze oporavak ekonomija u usponu  zemalja u razvoju.

Predviđanja su da će globalni rast usporiti sa prošlogodišnjih 5,5 odsto na 4,1 u 2022, i na 3,2 odsto u 2023, pošto će se nagomilana tražnja, koja je bila sputana u jeku pandemije, raspršiti i jer će se mere fiskalne i monetarne podrške ukidati širom sveta, prenosi RTS.

Izvor: rts.rs

 

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.