PRIVREDNA KOMORA SPREMNA DA POMOGNE GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI

15. Apr 2022
Photo: Pixabay

Cene građevinskog materijala rastu od početka ukrajinske krize, pa građevinci najavljuju da će tražiti pomoć države jer ugovorene radove ne mogu da izvedu po cenama koje su dogovorili. Građevinska industrija u Srbiji priprema pismo kojim će se obratiti Privrednoj komori Srbije (PKS) za pomoć jer zbog astronomskog poskupljenja građevinskog materijala dosta otežano posluje.

„Pripremamo zahtev za pomoć jer cene građevinskog materijala svaki dan rastu i građevinski sektor je na kolenima, stara slava je iza nas“, izjavilo je za Betu nekoliko predstavnika firmi iz tog sektora.

Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju PKS, kaže za „Politiku” da tržište beleži konstantan rast cena određenih materijala, pre svega čeličnih proizvoda i armatura. Primetan je rast cena građevinskih hemikalija, bitumena i bitumenskih emulzija, opekarskih proizvoda, drvne građa… Naravno, neizostavno je pomenuti rast cena energenata.

„Iz razgovora sa domaćim proizvođačima građevinskih materijala dobili smo informaciju da oni trenutno nemaju problema sa proizvodnjom i da rade bez problema, s obzirom na to da poseduju višemesečne zalihe sirovina“, navodi Vuletićeva.

Prema njenoj oceni trajanje nestabilnosti ponude i cena građevinskog materijala teško se može proceniti. PKS je spremna da već tokom aprila bude domaćin sastanka izvođača građevinskih radova sa predstavnicima nadležnog ministarstva.

„Cilj ove inicijative je prevazilaženje posledica trenutne nestabilnosti tržišta građevinskog materijala, kao i identifikacija mehanizama za „aktuelizaciju cena”, naglašava Vuletićeva. Navodi da su poremećaji cena materijala, odnosno metala na svetskim berzama primetni od januara 2021. Od tada se cene konstantno menjaju sa manjim ili većim skokovima.

„Poremećaj cena građevinskih materijala i sirovina na globalnom tržištu bio je uzrokovan pandemijom virusa korona, ali su građevinske kompanije uspevale da prevaziđu nastalu situaciju uz pomoć odluka države i ekonomskih mera za ublažavanje negativnih posledica kovida na privredu“, dodaje ona.

Podsetimo, predstavnici nekoliko domaćih građevinskih preduzeća su nedavno za „Politiku” rekli da će zbog poskupljenja materijala i inflacije neki ugovori za državne projekte na kojima su angažovani kao izvođači radova morati da budu revidirani. Potpisani su sa fiksnim cenama, a u međuvremenu je sve poskupelo i domaće građevinske firme nisu u stanju da poštuju takve dogovore, ali i planiraju buduće radove.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrđuju da ukrajinska kriza ugrožava lance snabdevanja, naročito građevinskim materijalom, što utiče na cene na globalnom tržištu.

„Kao i u svim krizama, poput izbijanja pandemije kovida 19, Vlada Srbije pažljivo prati dešavanja i prilagođava svoje odluke i preporuke aktuelnoj situaciji, da bi se održala stabilnost i rast nacionalne ekonomije i da bi se direktni investicioni ciklus nastavio nesmanjenom brzinom“, navode iz ministarstva.

Upitani da li će neki kapitalni projekti biti odloženi odgovorili su nam da Vlada Srbije planski pristupa svim projektima od nacionalnog značaja (uključujući i obnovu i modernizaciju saobraćajne i komunalne infrastrukture) obezbeđuje njihovo stabilno finansiranje i realizaciju.

Sukob u Ukrajini doveo je do globalnog poremećaja tržišta hemikalija, neophodnih za proizvodnju cementa, prvenstveno gvožđe-sulfata i rastvora uree. Prema podacima PKS-a u cementarama u Srbiji ima zaliha za šest meseci.

Miroslav Gligorijević, generalni menadžer „Titan cementare Kosjerić” kaže da je sukob u Ukrajini doveo do poremećaja u snabdevanju mnogim sirovinama, a to se između ostalog odnosi i na pomenute hemikalije.

„Tražimo načine da prevaziđemo ove poremećaje i da osiguramo kontinuitet proizvodnje i sigurnost snabdevanja za naše kupce. Za sada nam to polazi za rukom i učinićemo sve da tako i ostane“, navodi Gligorijević.

 

Izvor: politika.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.