PREDSTAVLJEN DIGITALNI ATLAS KLIME SRBIJE

02. Nov 2022
Photo: Pixabay

Ministarstvo životne sredine, uoči globalnog klimatskog samita Ujedinjenih nacija - COP27 u Egiptu, održalo je Dijalog o klimatskim promenama u okviru kojeg je javnosti predstavljena onlajn platforma Digitalni atlas klime Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju, platforma na osnovu meteoroloških i geoprostornih podataka daje uvid u trenutne i buduće promene klime kako za celu teritoriju Srbije, tako i za konkretne lokacije.

Ovi podaci su javno dostupni, a omogućavaju bolju procenu ranjivosti i planiranje mera prilagođavanja na klimatske promene. Digitalnom atlasu klime Srbije se može pristupiti na linku: https://atlas-klime.eko.gov.rs/lat/map?dataType=obs&visualization=pro&area=regions.

Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, podsetila je da je Srbija povećala svoju klimatsku ambiciju za tri puta u okviru nedavno usvojenog revidiranog Nacionalno određenog doprinosa - NDC.

„Planiramo da do 2030. smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) za 33,3% u odnosu na nivo emisija iz 1990. godine i to u svim relevantnim sektorima“ rekla je Vujović, navodi se u saopštenju, prenosi ekapija.com

 

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.