OD 2025. OD BEOGRADA DO BUDIMPEŠTE BRZIM VOZOM ZA DVA SATA I 45 MINUTA

20. Jan 2023
Photo: Pexels / Jéshoots

Prema najavi Gorana Vesića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, od Beograda do Budimpešte sredinom 2025. godine stizaće se brzom prugom za dva sata i 45 minuta.

Ministar je za TV Prva naveo da se uveliko gradi pruga između Subotice i Novog Sada, prenosi gradjevinarstvo.rs.

„Ta pruga treba da bude završena 2024. godine. Trebalo je 2025. godine, ali su skraćeni rokovi u dogovoru sa izvođačima. Mađari će takođe svoj deo završiti do kraja 2024. godine, tako da ćemo sredinom 2025. imati brzi voz, moći ćete da stignete za dva časa i 45 minuta od Beograda do glavnog grada Mađarske. Neće biti stajanja na granici, jer će mađarska carina biti u Beogradu, a srpska u Budimpešti”, rekao je Vesić.

On očekuje da će se tokom januara postići dogovor o izgradnji brze pruge Beograd-Niš.

„Evropska unija će dati 600 miliona evra, dakle, deo sredstava će doći iz Evropske investicione banke, a deo će biti iz budžeta, pa ćemo 2028/29 godine imati brzu prugu do Niša. Gradićemo i brzu prugu od Niša do Preševa, tako da ćemo kroz čitavu zemlju imati brzu prugu”, istakao je Vesić i dodao da će još neke relacije biti izgrađene, a brojne rekonstrunisane, posebno pruga Beograd-Bar i Niš-Dimitrovgrad.

„Životni vek pruga je 25 godina. Pored izgradnje novih, u planu je rekonstruisanje oko 1.200 kilometara pruge. Jasno je da postoje pruge starije od 25 godina, važno je da rekonstruišemo postojeće. Prosečna brzina vozova u Srbiji je trenutno 60 kilometara na čas, a do pre par godina bila je 42 kilometra na čas. Od 2012. godine izgrađeno je 108 kilometara nove pruge, u toku je izgradnja još 156 kilometara. Od 2015. godine počela su značajnija ulaganja u pruge”, naglasio je Vesić.

Što se izgradnje puteva tiče, Vesić je rekao da su u toku mnogi projekti, da će uskoro biti završena obilaznica oko Beograda, a obilaznica koja će uključivati i Pančevo trebalo bi da bude završena za četiri godine.

Izvor: gradjevinarstvo.rs

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.