NOVO RUHO INDUSTRIJSKE ZONE KRAGUJEVCA

07. Feb 2024
Photo: Relja Ivanić 

Pored ponovo oživljene “velike” automobilske industrije” – FIAT-a, po kojoj je grad bio poznat decenijama, Kragujevac sve više postaje dom za uspešne srednje i male proizvodne firme. 

Arhitektonsko prostorne osobine kao i karakter tih poslovnih objekata, uvek su biološki vezane za  osobine kompanije, kojoj je prostor namenjen. Interne i eksterne performanse firme su definisane vrednostma koje bi arhitekte trebalo da artikulišu prostornom formom.

Projektni zadatak je omogućio da se projekat oblikuje u skladu sa vizijom i poslovnim senziblitetom firme koja skoro 100 godina neguje preduzetnički duh u ovom gradu. Objekat je prvenstveno osmišljen da zadovolji potrebe za izmeštanjem poslovno-administrativnog dela kompanije sa stare lokacije, ali i kao adekvatan prostor za prezentovanje proizvoda. 

Objekat se nalazi u okviru poslovno-industrijske zone u Kragujevcu. Direktnog oslanjanja na neke uspostavljane forme i vrednosti u okruženju nema, ali je konfiguracija terena dosta uticala na način na koji je postavljen objekat i kako je osmišljen glavni ulaz, preko kog posetioci imaju prvi kontakt sa objektom. Pokrenuta konfiguracija terena je omogućila da se zapravo prvi sprat objekta percipira kao prizemlje sa strane odakle je planiran zvaničan ulaz. Da bi se još dramatičnije istakla ta razlika u nivoima, odlučeno je da se dodatno istakne pešačkim mostom, koji je omogućio da posetioci prelaskom preko mosta dožive iznenađenje da objekat nije jednoetažan.

Pogled odozgo na objekat - čista geometrijska forma korišćenja u oblikovanju prostora / Photo: Relja Ivanić 


Čiste geometrijske forme i principi, kao što su kvadrat, krug, simetrija, ritam, red, proporcija su referentni sistem u okviru koga su tretirani osnovne osobine objekta: funkcija, konstrukcija i završna obrada. 

Dispozicija upravljanja ispod prodaje i vizuelna i korisnička iznenađenja tokom prilaska i kretanja kroz objekat su korišćeni kao osnovni projektantski principi. Smenjuje se usmereno, linearno kretanje kroz prostor sa slobodnim kretanjem po otvorenoj površini. Kancelarije i servisne prostorije direktno komuniciraju sa platom koji se zbog prethodno spomenute dispozicije objekta na jasno denivelisanom terenu. 

Staklena fasada izložbenog dela objekta je imala za cilj da na najdirektniji način komunicira šta se proizvodi u okviru ovog kompleksa. Kako bi se na arhitektonski način rešio problem direktnog upada sunčeve svetlosti projektovana je streha od 2.5m. 

Ideja kružnog atrijuma sa stepeništem je direktna veza sa simbolom sunca, odnosno imenom kompanije. Taj oblik je saglediv u unutrašnjosti objekta i predstavlja iznenađenje u okviru prilično jednostavno oblikovanog kvadratnog koncepta. Na taj način korišćenje ovog elementarnog oblika nije banalizovano i omogućio je da se oko tog kruga koncetrišu funkcije okupljanja. 

Polukružno stepenište sa reljefnim zidom u pozadini / Photo: Relja Ivanić

Funkcije objekta se nižu na i uz prethodno spomenutu kompoziciju različitih vrsta kretanja. Prvi fizički kontakt posetioca sa objektom je preko mosta koji je povezan sa platoom sa organizovanim parkiranjem za posetioce, čime je kretanje usmereno na izložbeni salon, čija je osnova kvadratna a u okviru koga je kretanje neusmereno i slobodno. Postojanje donje etaže se sagledava tek prelaskom preko mosta. Fasada salona je staklena sa idejom da direktno komunicira delatnost kojom se firma bavi. Izložbeni salon je slobodan bez fiksnih pregrada, kako bi se omogućilo slobodno organizovanje uzoraka i njihova prezentacija. Administrativni deo objekta je smešten u prizemlju, a povezano je sa izložbenim salonom preko stepeništa, u okviru novog geometrijskog oblika u prostoru, kruga koji nedvosmisleno simbolizuje naziv kompanije. Krug na nivou prizemlja postaje mesto okupljanja oko drveta masline. Sve kancelarije su centripetalno postavljene bez hijerarhijskog reda.

Materijali u enterijeru, koji su korišćeni su bojom i teksturom jednostavni i nenametljivi. Teraco pod izložbenog dela objekta ,vidljivi čelični elementi obojeni u belo kako bi se u prostoru dezintegrisali i odigrali ulogu u prozračnosti prizemlja, kasetirani spušteni plafon sa limenom ispunom u boji RAL 9006 koja je ujedno i boja krova, kružni zid urađen debeloslojnim malterom specijalno ručno obrađenog posebno nazubljenim alatom, kako bi se postigao posebno taktilan osećaj. Centralni motiv – drvo masline je direktno posađeno u tlo, namernim izuzimanjem dela temeljne ploče u tom delu. Rasveta je kombinacija klasične industrijske u okviru kasetirane tavanice, sa posebnim akcentom na kružni deo objekta u vidu linijske kružne svetiljke prečnika skoro 5m u atrijumskom delu, odnosno delikatno tačkasto osvetljenje u okviru kružnog hodnika u administrativnom delu objekta.

Most koji povezuje izložbenu etažu objekta sa parkingom i sa koga se prvi put sagledava poslovna etaža na -1 nivou / Photo: Relja Ivanić

Poslovni objekat o kojem je reč je projektantski odgovor na spoljne inpute i sile od potreba klijenta, pa sve do konfiguracije terena . Na tim osnovama je dobijena nenametljiva poslovna zgrada, koja je jednim delom transparentna, a drugim delom intiman radni prostor . 

Rast malih i srednjih kompanija skoro po pravilu dovodi do potrebe za novim poslovnim prostorom. 

Čiste geometrijske forme i principi, kao što su kvadrat, krug, simetrija, ritam, red, proporcija su referentni sistem u okviru koga su tretirani osnovne osobine objekta: funkcija, konstrukcija i završna obrada. 

Materijali u enterijeru, koji su korišćeni su bojom i teksturom jednostavni i nenametljivi.

AUTORI: Marija i Petar Simović
FOTOGRAFIJA: Relja Ivanić 

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.