NOVI REGISTAR INVESTICIONIH LOKACIJA DOPRINEĆE BRŽEM RAZVOJU SRBIJE

26. May 2022
Photo: Pixabay

Republički geodetski zavod (RGZ) pustio je u rad Registar investicijskih lokacija Srbije u punom kapacitetu, a to će omogućiti da domaći i strani investitori na jednom mestu dobiju podatke o potencijalnim lokacijama za ulaganje, čime će se, kako je istaknuto, doprineti bržem razvoju Srbije.

Direktor RGZ-a Borko Drašković rekao je novinarima da registar integriše geoprostorne podatke s drugim podacima važnim za investiranje i da je od danas dostupno da se u taj sistem uključe sve lokalne samouprave u Srbiji, pored 19 gradova i opština koji su učestvovali u pilot projektu.

„Do danas u pilot fazi bili su dostupni podaci koji obuhvataju i lokacijske uslove za 19 lokalnih samouprava u digitalnom formatu, a od danas sve lokalne samouprave koje žele mogu da se priključe“, kazao je Drašković i istakao da je registar urađen kroz tvining projekat sa katastarskom agencijom Švedske.

Naveo je da je registar dostupan na sajtu RGZ, naglasivši da je cilj da se stvori moderan katastar u Srbiji koji će omogućiti da svaka parcela ima četiri elementa – vlasništvo, terete, vrednost parcele i mogućnost izgradnje na parceli.

Registar, kako je dodao, treba da podstakne razvoj privrede u svim sredinama, da pomogne razvoju digitalizacije, odnosno održivog razvoja i cirkularne ekonomije, piše biznis.rs.

Objasnio je da će sistem omogućiti i da se vidi potencijal okruženja lokacije koja zanima investitora, odnosno infrastrukturu u okruženju, a time i potencijal za dalje proširenje proizvodnih pogona ili poslovanja, jer će znati da li je u okruženju nacionalnog parka ili nekih lokacija pogodnih za dodatna ulaganja.

Šefica sektora ambasade Švedske u Srbiji za saradnju i razvoj Karin Mekdonald (Karin McDonald) smatra da je saradnja RGZ i agencije za katastar Švedske na ovom projektu bila značajna.

„Katastar i mapiranje su izuzetno važni jer donose sigurnost oko vlasništva nad nepokretnostima. Važno je za građane kao vlasnike, ali i za firme, institucije vlasti i banke“, rekla je ona.

Dodala je da je transparentan i otvoren prikaz vlasništva nad nepokretnostima bitan jer se može iskoristiti kao zalog ili hipoteka za kreditiranje.

Direktor Razvojne agencije Srbije (RAS) Radoš Gazdić rekao je da su Švedska agencija za razvoj (SIDA) i RGZ uradili odličan projekat kojim je proizveden još jedan od korisnih alata za rad sa investitorima.

Gazdić smatra da će projekat omogućiti nove investicije koje će ubrzati razvoj Srbije.

 

Izvor: biznis.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.