Nova analiza kompanije Kaspersky: Više od polovine kompanija koristi AI i IoT u poslovanju

06. Mar 2024
Photo: Kaspersky

Beograd, 05. mart, 2024 – Nedavno Kaspersky istraživanje pokazuje da je više od 50 odsto
kompanija implementiralo veštačku inteligenciju (AI) i Internet of Things (IoT) u poslovnu
infrastrukturu. Takođe, 33 odsto ispitanika planira da implementira ove povezane tehnologije u roku od dve godine. Stručnjaci kompanije Kaspersky preporučuju vlasnicima kompanija da na vreme primene adekvatne mere sajber bezbednosti.

Međusobno povezane tehnologije AI i IoT povezuju sve više uređaja, sistema i aplikacija. Oni
transformišu način poslovanja, omogućavajući im da prikupe više podataka i automatizuju procese. Ipak, sa novim tehnologijama, dolaze i novi rizici i izazovi kako bi se efikasno zaštitili imovina i kupci.

Kompanija Kaspersky je sprovela studiju pod nazivom „Povezivanje budućnosti poslovanja“, koja ima za cilj da pomogne kompanijama da budu ispred promena koje donose međusobno povezane tehnologije AI i IoT, postavljajući konkretna pitanja u vezi sa načinom na koji sajber bezbednost mora da im se prilagodi. U tu svrhu, kompanija je anketirala 560 lidera iz sektora IT bezbednosti iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Bliskog istoka i Afrike, Rusije, kao i istočne Azije.

U ovoj Kaspersky anketi, ispitanici su podelili svoja mišljenja o ovim povezanim tehnologijama:

  • Artificial Intelligence (AI) – Veštačke inteligencije,
  • Internet of Things (IoT) – Internet stvari,
  • Augmented reality (AR), Virtual reality (VR) i digital twins – Augmentovana i Veštačka realnost, digitalni blizacnci,
  • 6G i converged cloud networks – 6G i objedinjavanje cloud mreža,
  • Web 3.0 koji omogućava decentralizovane aplikacije, blockchain i podatke kojima upravljaju korisnici,
  • Prostori na kojima je omogućeno besprekorno deljenje podataka.


Istraživanje je pokazalo da AI koristi 54, a IoT 51 odsto kompanija, dok će trećina ispitanika da ih usvoji u roku od dve godine. Prostor za podatke koristi 32 odsto kompanija, a skoro polovina (49 odsto) namerava da ih koristi u bliskoj budućnosti.

Druge međusobno povezane tehnologije (digital blizanci, AR, VR, web 3.0, 6G i cloud mreže) koristi petina (20-21 odsto) kompanija koje su učestvovale u anketi, ali više od 70 odsto razmišlja da ih uskoro integriše u poslovne procese.

Kako su AI i loT postali rasprostranjeni, paralelno su postali i ranjivi na nove vrste sajber napada. Prema istraživanju, 16-17 odsto organizacija misli da su AI i IoT „veoma teški” ili „izuzetno teški” za zaštitu, dok samo 8 odsto korisnika AI i 12 odsto vlasnika loT-a veruje da su njihove kompanije u potpunosti zaštićene.

Međutim, što je primena tehnologija manje rasprostranjena, to je kompanijama teže da ih zaštite i obrnuto. Na primer, najmanje usvojene AR/VR i cloud mreže su najizazovnije tehnologije za zaštitu, pri čemu 39-40 odsto kompanija kaže da ih je teško obezbediti.

„Međusobno povezane tehnologije donose ogromne poslovne mogućnosti, ali uvode i novu eru ranjivosti na ozbiljne sajber pretnje. Sa sve većom količinom podataka koji se prikupljaju i prenose, mere sajber bezbednosti moraju biti jače. Kompanije se moraju zaštititi od ranjivosti, izgraditi poverenje kupaca usred širenja međusobno povezanih tehnologija. Takođe, moraju biti sigurne da postoje adekvatni resursi za sajber bezbednost kako bi mogli da koriste nova rešenja za nove izazove. Kompanije koje integrišu AI i IoT u svoju poslovnu infrastrukturu treba da ih zaštite pomoću adekvatnih rešenja za bezbednost i prošireno otkrivanje i reagovanje, da otkriju sajber pretnje u ranim fazama i obezbede efikasnu odbranu“, komentariše Ivan Vassunov, potpredsednik korporativnih proizvoda iz kompanije Kaspersky.

S obzirom na razmere promena koje će međusobno povezane tehnologije verovatno doneti, organizacije moraju da razviju strategiju za njihovu primenu i zaštitu. Na osnovu rezultata istraživanja, Kaspersky preporučuje četiri efikasna načina koji mogu doprineti bezbednom poslovanju kompanija koje koriste međusobno povezane tehnologije:

1. Usvojite secure-by-design principe. Integracijom sajber bezbednosti u svaku fazu razvoja softvera, secure-by-design softver i hardver postaju otporni na sajber napade, doprinoseći ukupnoj bezbednosti digitalnih sistema. Cyber Immune rešenja, zasnovana na KasperskyOS-u, omogućavaju kompanijama da smanje broj potencijalnih pretnji i sposobnost sajber kriminalaca da izvrše uspešan napad.

2. Obučite zaposlene. Izgradnja odgovorne, sajber-svesne kulture zahteva sveobuhvatnu strategiju koja omogućava zaposlenima da steknu praktična znanja. Sa Kaspersky Expert obukom, InfoSec profesionalci mogu unaprediti svoje veštine i efikasno odbraniti kompanije od napada.

3. Nadogradite svoja rešenja za sajber bezbednost i koristite centralizovane i automatizovane platforme kao što je Kaspersky Extended Detection and Response (XDR). Kako kompanije usvajaju međusobno povezane tehnologije, potrebna su im rešenja za sajber bezbednost sa naprednijim funkcijama, koje im omogućavaju da prikupe i povežu telemetriju iz više izvora i obezbede efikasno otkrivanje pretnji i brzi automatizovani odgovor.

Za brojna AI rešenja neophodno je obezbediti infrastrukturu u kojoj se integrišu sa proizvodima za sajber bezbednost – kao što je Kaspersky Container Security – što omogućava kompanijama da otkriju bezbednosne probleme u svakoj fazi aplikacije, od razvoja do početka primene.

4. Pridržavajte se propisa da biste izbegli pravne probleme ili štetu po reputaciju kompanije, proverite da li vaše mere sajber bezbednosti ispunjavaju važeće standarde i zakonske okvire.

Kompletan izveštaj sa dodatnim nalazima o međusobno povezanim tehnologijama možete pročitati ovde.

O kompaniji Kaspersky

Kaspersky je globalna kompanija za sajber bezbednost i digitalnu privatnost osnovana 1997. godine. Obaveštajni podaci o potencijalnim pretnjama i bezbednosna ekspertiza kompanije Kaspersky se konstantno transformišu u inovativna rešenja i usluge za zaštitu Vlada, preduzeća kao i potrošača širom sveta. Sveobuhvatni bezbednosni portfolio kompanije uključuje vodeću zaštitu krajnjih korisnika, specijalizovane bezbednosne proizvode i usluge, kao i Cyber Immune rešenja za borbu protiv sofisticiranih digitalnih pretnji koje se neprestano razvijaju. Preko 400 miliona korisnika zaštićeno je Kaspersky tehnologijama, dok kompanija pruža pomoć preko 220.000 korporativnih klijenata da zaštite ono što im je najvažnije. Više informacija dostupno je na sajtu.

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.