NETO VREDNOST INVESTICIJE EXPO 2027 – 300 MILIONA EVRA

13. Apr 2023
Photo: Grad Beograd

Beograd ima potencijal za organizaciju ovog prestižnog svetskog događaja, kojim malo ko može da se pohvali, rekao je prilikom predstavljanja kandidature za Međunarodnu specijalizovanu izložbu Expo 2027 delegatima Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, dodajući da je neto vrednost investicije Expo 2027 ukupno 300 miliona evra

„Ogroman broj volontera biće potreban za organizaciju, a nadam se da ćemo 2027. godine imati Otvoreni Balkan kao jednu inicijativu koja je širih dimenzija” dodao je Čadež, prenosi portal eKapija.

Simpozijum na kojem se predstavila Srbija imao je za cilj da se predložena tema Srbije „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve" što detaljnije predstavi delegatima Biroa.

„Ovaj dan je bio veoma snažan jer je poslata poruka šta su Beograd i Srbija danas i kako mi vidimo Expo 2027. Mislim da smo pokazali ne samo da smo dobra destinacija kada je turizam u pitanju, već da smo dobri i kada su u pitanju inovacije i sami objekti koji se grade. Pokazali smo da imamo posebnu težinu, jer smo u poslednjih 10 godina pravila igre učinili takvim koje malo koja zemlja u Evropi ima. Dve godine za redom Beograd je proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom u Evropi”, istakao je Čadež.

Kada idete kolima od Beograda, četiri do šest sati, imate 20 univerzitetskih centara, to jest oko 560.000 studenata, dodao je predsednik PKS-a, napominjući da je Beograd posebno privlačan IT ekspertima.

Izvršni direktor kompanije Laureus Ned Vils podsetio je prisutne na činjenicu koliko je igra ključna komponenta za uspeh i koliko je sport važan za razvoj i živote dece i mladih. Simpozijumom je moderirao direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije Dušan Borovčanin, a predstavljanje Srbije su izvođenjem numera tradicionalne srpske muzike uveličali muzičari braća Teofilović.

Beograd i Srbija su u januaru 2022. godine, zvanično podneli kandidaturu za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027. U Parizu je u junu prošle godine održana sveobuhvatna prezentacija Srbije za organizovanje izložbe kada se prisutnima 170. Generalne skupštine BIE video porukom obratila predsednica Vlade Ana Brnabić, a više ministara i predsednik PKS pružili su uveravanja i objašnjenja komparativnih prednosti Srbije i Beograda.

U septembru je Beograd posetila delegacija Međunarodnog biroa za izložbe, čija je istražna komisija procenjivala podatke iznete u dosijeu kandidature Beograda. Povodom kandidature za domaćina Expo 2027. održano je još jedno predstavljanje i to u Parizu, u novembru kada je naša delegacija na 171. Generalnoj skupštini BIE imala priliku da ponovo upozna predstavnike članica ovog biroa da su naša prestonica i država potpuno spremni da budu domaćini jedne od najprestižinijih svetskih manifestacija.

Izvor: ekapija.com

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.