NASTAVLJA SE POVEĆANA TRAŽNJA ZA KREDITIMA MEĐU GRAĐANIMA SRBIJE

06. Apr 2022
Photo: Pixabay

Tražnja stanovništva za kreditima i dalje raste, najviše za dinarskim keš kreditima i onim za refinansiranje, kao i za stambenim kreditima u evrima. Ukupni zajmovi stanovništvu uvećani su u poslednjem tromesečju prošle godine za 28,8 milijardi dinara ili za 2,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a 6,8 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

Ovom rastu su doprineli povoljniji uslovi zaduživanja, posebno za keš kredite i kredite za refinansiranje. Snižene su kamatne marže, provizije i naknade i ublaženi su zahtevi u pogledu obezbeđenja kredita. Skoro 55 odsto plasmana stanovništvu bilo je u dinarima, kaže se u najnovijoj analizi Erste Banke.

Prosečna cena dinarskih kredita je smanjena, a u decembru se kamatna stopa na dinarske keš kredite spustila na 8,6 odsto. Devizni zajmovi su, s druge stane, blago poskupeli – za 0,2 procentna poena na 3,3 odsto i to zbog povećanja prosečne kamatne stope na gotovinske kredite u evrima, prenosi biznis.rs.

Iako su najviše rasli stambeni krediti, gotovinske pozajmice su i dalje najpopularniji vid zaduživanja. U četvrtom kvartalu 2021. one su uvećane za 9,5 milijardi dinara i činile su 57,5 odsto novih kredita. Prosečna kamatna stopa na novoodobrene dinarske keš kredite iznosila je 8,9 odsto, za 0,3 odsto niže nego u prethodnom kvartalu.

Građani najčešće koriste dodatni keš za renoviranje stana, putovanja, školarinu, kao i za kupovinu polovnih automobila, ogreva i zimnice. Ovi krediti mogu biti od velike koristi ako se promišljeno odabere ponuda i novcem pažljivo raspolaže. Stručnjaci savetuju da prvo treba izračunati koliko novca je potrebno i ne uzimati kredit veći od toga.

Za manje iznose najbolje rešenje je kratkoročni keš kredit na 12 meseci. Visina mesečne rate trebalo bi da bude približna iznosu koji inače preostane na kraju meseca kada se podmire svi redovni troškovi. Važno je raspitati se u banci i za različite dodatne troškove poput naknade za obradu kredita, godišnje naknade za praćenje kredita i osiguranja.

Prema podacima Erste Banke, od početka 2022. godine, klijenti koji se opredele za keš kredit u proseku pozajme oko 481.000 dinara, sa prosečnim periodom otplate od 62 meseca. Ako se posmatra i keš kredit sa refinansiranjem, prosečan iznos je 667.000 dinara, dok je prosečan period otplate 65 meseci.

U kategoriji gotovinskih i kredita za refinansiranje, učešće kredita za refinansiranje je oko 55 odsto, a gotovinskih 45 odsto. Prilikom uzimanja kredita za refinansiranje, u ovoj banci procenjuju da klijenti u proseku uzimaju oko 200.000 dinara dodatnog keša, koji najčešće troše na tekuće životne potrebe.

„Najveći procenat odobrenih keš kredita čine upravo dinarski krediti, što zajedno sa rastućom štednjom u dinarima predstavlja odraz stabilnosti i poverenja u domaću valutu. Za sve pojedinosti oko kamatnih stopa, optimalnog perioda otplate i maksimalnog iznosa, tu smo da posavetujemo klijente kako bi doneli za njih najbolju finansijsku odluku,“ navode u Erste Banci.

 

Source: biznis.rs

2023. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.