MT-KOMEX: SVAKI SOLARNI KILOVAT DOPRINOSI VEĆOJ STABILNOSTI

11. Dec 2022
Photo: MT-KOMEX

Energetska kriza, čiji se kraj još ne nazire, zadala je muke čak i najrazvijenijim ekonomijama sveta, i sve nas stavila pred izazov da se što pre okrenemo obnovljivim izvorima energije i osiguramo energetsku nezavisnost i stabilnost. Svaki kilovat zelene energije, bilo da je reč o nekoliko solarnih panela na krovu kuće ili velikim solarnim farmama, vodi nas bliže cilju da do 2040. godine, udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu Srbije bude 40 odsto.

Domaća kompanija MT-KOMEX, koja uskoro slavi trideseti rođendan, uveliko daje svoj doprinos postizanju ciljeva energetske tranzicije pomažući građanima i kompanijama da zakorače u svet solarne energije, počnu sami da proizvode električnu energiju i značajno umanje račune za struju.

MT-KOMEX TIM

Sa svojim stručnim timom, koji neprekidno usvaja nova znanja i prati tehnološke promene, MT-KOMEX je do sada instalirao više od 100.000 solarnih panela na krovovima domaćinstava, komercijalnih i industrijskih objekata za više od 100 klijenata, ukupne instalisane snage veće od 60 MW. Projektovali su solarne elektrane ukupne snage veće od 200 MW, uradili više od 120 energetskih audita i analiza i izgradili i više od 140 solarnih elektrana.

MT-KOMEX trenutno je uključen u izgradnju solarne elektrane DeLasol u Lapovu, koja će se prostirati na površini od 12 hektara. Osim po veličini, ova solarna elektrana biće najveća i po snazi u Srbiji. Na godišnjem nivou proizvodiće 15.000 megavat-sati električne energije. Njena veličina ogleda se i u broju solarnih panela – čak 17.980 najsavremenijih panela, snage 650/655Wp, čiji je proizvođač renomirani Canadian Solar.

MT-KOMEX JE DO SADA UGRADIO VIŠE OD 100.000 SOLARNIH PANELA

Kako bi energija sunca bila što bolje iskorišćena, za izgradnju elektrane DeLasol pripremljeni su bifacijalni solarni paneli koji proizvode struju efikasnije od monofacijalnih panela. Bifacijalni paneli imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije. Solarni paneli biće postavljeni na specijalno napravljenu konstrukciju koja omogućava veću apsorpciju reflektovanog zračenja. Zahvaljujući opštinskoj upravi Lapovo, koja je prepoznala vrednost i značaj projekta, dobijena je građevinska dozvola, kao i uslovi za projektovanje i priključenje od strane Elektrodistribucije Srbije. Ovome je prethodilo usvajanje urbanističkog projekta i ishodovanje lokacijskih uslova. Prema planu, elektrana bi trebalo da bude puštena u rad 1. marta 2023. godine.

Izgradnja solarne elektrane DeLasol nije jedini projekat u 2022. godini kojim kompanija MT-KOMEX može da se pohvali. U julu je potpisan ugovor o izgradnji još jedne bifacijalne solarne elektrane između zamenika generalnog direktora Toyo Tires Kenichira Takasaga i direktora kompanije MT-KOMEX Miloša Kostića. Solarna elektrana Toyo Tire Taiyo, ukupne snage 8,4 MWp, obezbediće kompaniji Toyo Tires 10 do 15 odsto godišnjih potreba za električnom energijom, a očekuje se da će u rad biti puštena do kraja ove godine.

FOTO: MT-KOMEX

POVRAĆAJ INVESTICIJE ZA ŠEST I PO GODINA

Primer poslednje solarne elektrane koju je kompletirao MT-KOMEX, a koja je građena u dve faze, prva kapaciteta 490 kW, a druga 600 kW, pokazuje sledeće: novih 490 kW solarnog kapaciteta investitoru će omogućiti 596.700 kWh zelene električne energije godišnje. Povraćaj uloženih 330.000 evra očekuje se za šest i po godina, a održavanje solarne elektrane ovu kompaniju će koštati samo 500 evra na godišnjem nivou. I to nije sve, korist od pomenute investicije neće imati samo klijent kompanije MT-KOMEX, već i čitavo društvo, budući da će uštede CO2 iznositi 477.360 kg godišnje.

Oslobođenja br. 22, 11090 Beograd

www.mt-komex.co.rs

info@mt-komex.co.rs

+(381) 11 77 04 566

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: MT-Komex

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.