MIPIM 2023: LICEM U LICE SA NAJVEĆIM SVETSKIM INVESTITORIMA

11. Dec 2022
Photo: MIPIM (Nikolas Kozubek)

MIPIM, vodeći svetski sajam nekretnina, svakog marta u Kanu okuplja najveće igrače iz svih sektora real estate industrije. Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, na MIPIM 2022 vratilo se više od 20.000 delegata iz više od 80 zemalja, uključujući 360 govornika i 2.400 kompanija izlagača. U intervjuu za naš magazin, pitali smo direktora MIPIM-a Nikolasa Kozubeka koji će biti najvažniji događaji na predstojećem MIPIM-u 2023 (14-17. mart) i zašto kompanije iz Srbije i celog regiona Balkana ne bi smele da propuste priliku da se upoznaju i povežu sa svima — od političara do menadžera projekata, investitora i globalnih gradova — okupljenih na jednom mestu.

MIPIM 23 ODRŽAĆE SE U FESTIVALSKOJ PALATI U KANU OD 14. DO 17. MARTA 2023.

MIPIM je već dugo jedan od najznačajnijih događaja u kalendaru industrije nekretnina. Šta ga čini tako posebnim i zašto je gotovo pitanje prestiža biti u Kanu svakog marta?

Teško je navesti još neki događaj koji traje više od 30 godina i gde toliko ljudi, koji imaju bitne uloge u sektoru nekretnina, mogu provesti toliko produktivnog vremena zajedno tokom samo jedne nedelje. Investitori su srž MIPIM-a. MIPIM pruža priliku da pristupite velikom globalnom investicionom kapitalu na način na koji to ne čini nijedan drugi događaj u svetu nekretnina.

Prošlog proleća, tokom MIPIM-a 2022, otkrili smo da su lično umrežavanje, licem u lice, debate i sastanci, nezamenljivi za vođenje i rast poslovanja, za obezbeđivanje vitalnih investicija i za deljenje znanja i novih ideja. MIPIM nastavlja da pruža jedinstvenu, neverovatnu priliku da se sve ove stvari dogode.

MIPIM 22 OKUPIO JE VIŠE OD 20.000 UČESNIKA IZ CELOG SVETA

Kako MIPIM izgleda u brojkama?

Nakon pauze zbog pandemije, na MIPIM 2022 vratilo se više od 20.000 delegata iz više od 80 zemalja. Učestvovalo je 360 govornika, dok je 2.400 kompanija izlagalo na više od 350 izložbenih štandova i paviljona, na 18.500 m² izložbenog prostora. U 2023. očekujemo i veću posećenost, jer je 2022. još uvek bila pod uticajem neizvesnosti nakon pandemije. Veoma pozitivno gledamo na MIPIM 2023. i nema sumnje da ćemo nastaviti uspeh poslednjeg sajma.

Šta učesnici mogu da očekuju tokom ovog četvorodnevnog događaja i koliko je za izlagače važna efikasna prezentacija na štandu?

MIPIM nudi nenadmašnu priliku za pristup velikom globalnom investicionom kapitalu promovisanjem grada, regiona, razvoja, predstavljanjem najnovijih inovacija i trendova u oblasti nekretnina, i umrežavanjem kroz susrete sa ključnim igračima real estate industrije.

Za organizacije čiji je glavni cilj privlačenje novih investicija i pokretanje novih linija komunikacije, preporučio bih kreiranje prostora koji omogućava lak protok ljudi i pruža udobnost gostima. Poželjan je takav raspored štanda da članovi tima uvek budu spremni za angažovanje. Ali prisustvo konferencijama i diskusijama uživo, kao i sporednim događajima, takođe je važno, jer je suština MIPIM-a u inspiraciji i povezanosti koja podstiče poslovanje naših klijenata i sada i u budućnosti.

TOKOM MIPIM-A ODRŽAVAJU SE BROJNE KONFERENCIJE, DISKUSIJE I PRATEĆI DOGAĐAJI

Zelena gradnja, održiva rešenja, energetska efikasnost, pametni gradovi i proptech su generalno real estate trendovi koji će oblikovati našu budućnost. To je bilo u fokusu prošlogodišnjeg sajma, čija je glavna tema bila „Driving Urban Change“. Koje će biti glavne teme MIPIM-a 2023?

Nastavljajući prošlogodišnju temu „Pokretanje urbanih promena“, program konferencije 2023. staviće u središte pažnje ESG, inovacije i tehnološka rešenja koja mogu da ubrzaju transformaciju izgrađenog okruženja ka održivijem modelu. U fokusu sajma biće tri teme: korisničko iskustvo, ESG i dekarbonizacija i poslovna efikasnost. MIPIM 2023 imaće šest novih scena, uključujući ESG Solution Stage i Leaders’ Perspective Stage, koje su fokusirane na glavne govore onih koji pomeraju granice u ovoj industriji. Prethodnih godina, ugledni govornici kao što su Fransoa Oland, francuski predsednik od 2012-2017, i Ban Ki-Mun, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija, održali su uvodne govore na otvaranju MIPIM-a. Ove godine očekujemo i specijalnog gosta čije ćemo ime naknadno saopštiti. Uskoro ćemo objaviti program konferencije.

Asset Class scena razmatraće pojedinačne sektore da vidi kuda ide tržište. Scena Infrastructure baviće se uticajem koji voda, energija, centri podataka, transport i drugo, imaju na razvoj imovine. Geo Focus scena ispituje specifična lokalna tržišta. Scena Make It Happen namenjena je razgovorima o slučajevima upotrebe i saradnji.

Industrije nekretnina i građevinarstva u Srbiji, i uopšte jugoistočnoj Evropi, su u ekspanziji, ali prezentacija regiona na MIPIM-u nije toliko jaka koliko bi mogla da bude. Šta biste poručili našim regionalnim kompanijama, zašto ne bi trebalo da propuste MIPIM?

Kako region nastavlja da raste, prisustvo jugoistočne Evrope nam je veoma važno i radujemo se da dočekamo znatno brojniju delegaciju balkanskih zemalja. Nijedan drugi događaj u oblasti nekretnina ne nudi priliku za pristup i otključavanje tako značajnog globalnog investicionog kapitala kao što je MIPIM. To je jedinstven događaj u svetu nekretnina, i po veličini i po obimu i po sposobnosti da sve – od političara do menadžera projekata, investitora i svetskih gradova – okupi na jednom mestu tokom jedne nedelje.

MIPIM nije samo četvorodnevni festival nekretnina, već može biti i godišnji izvor za urbana pitanja i globalna platforma za digitalno umrežavanje. Šta nudi MIPIM onlajn platforma?

MIPIM onlajn platforma nudi jedinstvenu priliku da organizujete lične sastanke pre, tokom i posle događaja: da pronađete listu učesnika, pregledate profile kompanija, izaberete potencijalne klijente koji su najrelevantniji za vaše poslovanje i stupite u kontakt sa njima. Kako bismo osigurali da naši izlagači iskoriste MIPIM na najbolji način, uveli smo i nove digitalne usluge, kao što su premijum profili u onlajn bazi podataka, kako bismo osigurali bolju vidljivost, i mobilna aplikacija za skeniranje bedževa, koja će ponuditi brze i pouzdane mogućnosti prikupljanja potencijalnih klijenata na samom događaju.

Kako teku pripreme za predstojeći MIPIM? Da li već sad znamo šta da očekujemo i šta ne treba da propustimo?

MIPIM će dočekati istinski međunarodnu publiku 2023. godine, već sada vlada ogromno interesovanje. Već imamo velike evropske gradove koji su se pridružili rastućoj listi međunarodnih izlagača, uključujući Prag, Talin, Rigu, Helsinki, Pariz, Berlin, Diseldorf, Milano, Varšavu, Stokholm, Madrid, London, Liverpul, kao i druge gradove i regione.

Nastavljajući prošlogodišnju temu urbanih promena, program konferencije 2023. biće posvećen ESG temi i inovacijama. Umesto da ima sopstvenu platformu, ESG će se proširiti na sve što radimo u 2023. Novi prostor „Road to Zero”, površine 400 kvadratnih metara, smešten u srcu MIPIM-a, predviđen je za najnovija pragmatična, efikasna i perspektivna rešenja koja idu u pravcu izgrađenog okruženja sa neto nultom emisijom ugljenika.

Takođe, uvodimo dva ekskluzivna vanredna događaja koja će biti otvorena za delegate MIPIM-a, posvećena rastućim trendovima: zajedničkom životu i logistici.

DODELA MIPIM NAGRADA

MIPIM AWARDS 2023: UZORNE ZGRADE POSVEĆENE ODRŽIVOSTI

„MIPIM nagrade 2023. fokusiraće se na projekte koji nastoje da poboljšaju izglede izgrađenog okruženja, u skladu sa ciljevima ESG-a. Prošle godine smo imali širok spektar međunarodnih prijava, a pobednici su bili iz cele Evrope, Turske i Kine. Podstičemo sve kompanije iz Srbije i regiona da prijave za nagrade svoje uzorne zgrade koje su holistički posvećene održivosti. Nagrade će se prvenstveno dodeljivati projektima koji na najbolji način služe svojim krajnjim korisnicima i većim zajednicama. Pored ekonomskog doprinosa, uzimaće se u obzir i građevinski i operativni ugljenik, kao i briga o klimi i životnom ciklusu. Šest ključnih kriterijuma su ukupna održivost, integrisanost projekta u okruženje i zajednicu, kvalitet korisničkog iskustva, ekonomski doprinos, originalnost koncepta i arhitektonski kvaliteti. Kao i prethodnih godina, kategorije su: najbolji projekat ukupne površine manje od 150.000 m2, najbolji novi megaprojekat veći od 150.000 m2, najbolji kulturni, sportski i obrazovni projekat, najbolji ugostiteljski, turistički i rekreativni projekat, najbolja renovirana zgrada, i drugi”, kaže Kozubek.

Tekst: Gordana Knežević Monašević

Foto: MIPIM

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.