MINISTARKA ĐEDOVIĆ: AKCENAT DA PREZIMIMO, DA BUDU TOPLI DOMOVI I DA IMAMO STRUJE

31. Oct 2022
Photo: Nebojša Babić za mre.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da će staviti akcenat u prvih 100 dana Vlade da prezimimo, da građanima budu topli domovi i da imamo nesmetano struju. „Fokusiraću se i da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju električne energije, da dobro vodimo naše energetske kompanije, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje energentima”, izjavila je ministarka za RTS.

U subotu i nedelju toplim probama neke toplane su već smlačile radijatore. „Beogradske elektrane" tople probe počele su jutros, a od sutra svi daljinski sistemi u Srbiji ulaze u redovan režim grejanja. Mnistarka je istakla  da je grejna sezona pomerena, jer je oktobar bio natprosečno topao, ali će od sutra radijatori biti topli: toplane su spremne, energenata ima dovoljno, gasna skladišta su puna, ima uglja, sa hidrokapacitetima dobro stojimo, tako da građani mogu biti sigurni da će im domovi biti topli.

U Srbiji ima 60 toplana i ima zahteva da se za dane negrejanja umanje računi. Ministarka kaže da će razgovarati sa direktorima toplana ove nedelje i apelovala na građane da se racionalno i odgovorno ponašaju.

„Da li će tokom zime biti uvoza energenata zavisi od toga kolika je proizvodnja, kolika potrošnja i kolike su cene na svetskom tržištu. Naše rezeve su pune energenata, možemo da dokupimo kada su cene niže, pa da štedimo za nepredvidive situacije", istakla je ministarka energetike.

Ministarka je dodala da se ne planira povećanje cena struje i gasa, i da država subvecioniše i jedno i drugo, kao što većina zemalja subvenconiše svoje energenetske kompanije zbog situacije u kojoj se ceo svet nalazi.

Danas ističe i Uredba o ograničenju cena naftnih derivata, u petak nije bilo korekcije na pumpama. Ministarka kaže da je ta Uredba doneta u cilju zaštite potrošača i da se pokazala dobrom, kao i da će u narednom periodu država, kad god bude mogla, raditi da zaštiti domaće potrošače.

„Bitno je da završimo šta smo počeli, 2023. dobićemo 350 novih megavata nove termoelektrane, koja treba da se završi, i to jeste bitno za stabilnost Sistema. Bitno je da se povezujemo, da završimo gasnu interkonekciju sa Bugarskom i da gradimo interkonekciju sa Severnom Makedonijom. Da se fokusiramo na projekte koji mogu brzo da se završe, potrebni su nam naftovodi. Moramo da se bavimo  obnovljivim izvorima energije. Sve obnovljive izvore naša mreža može da podnese. Potrebne su nam reverzibilne elektrane, mislim na Bistricu i Đerdap 3, koje treba da se realizuju, jer bez toga nema energetske sigurnosti Srbije", istakla je ministarka.

Izvor: rts.rs

Foto: mre.gov.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.