KRAGUJEVAC - OD PROIZVODNOG GIGANTA, DO KANDIDATA ZA STATUS ZELENOG GRADA

22. Jan 2024
Photo: Grad Kragujevac

Pored izgradnje državnog data centra, Kragujevac kao grad,  ulaže u energetsku efikasnost, principe zelene gradnje, uz očuvanje kulturno istorijskih spomenika. Od grada koji je nekada bio sinonim za tešku industriju, do grada koji postaje “silicijumska dolina”, kao centar digitalizacije.  Šta se sve u Kragujevcu uradilo proteklih godina, kada je oblast investicija u real estate i očuvanje životne sredine u pitanju i gde se grad danas nalazi, razgovaramo sa gradonačelnikom Kragujevca, Nikolom Dašićem

Nikola Dašić / Photo: Grad Kragujevac

1. U poslednjem periodu, rekonstruisano je i napravljeno nekoliko trgova i spomenika, koji predstavljaju vizit kartu jednog grada. Ono što je najsvežije je otvoren rekonstruisan Trg vojvode Radomira Putnika, što predstavlja jednu od kapitalnih investicija iz gradskog budžeta? 

U nameri da vratimo stari sjaj strogom centru grada, Trg vojvode Radomira Putnika, koji zauzima posebno mesto u istoriji i životu Kragujevca, nekada simbol otmenosti i začetka nove čaršije, dobio je moderan izgled. Novo središte javnog života povezano je sa postojećom pešačkom zonom u jednu celinu.

Trg vojvode Radomira Putnika je samo jedan korak napred u pravcu stvaranja modernog i funkcionalnog centra grada. Jedan od najvećih simbola grada, legendarni rok sastav Smak,  ovekovečili smo spomenikom na novoformiranom Trgu omladine. Rekonstruisan je i Trg slobode ispred opštine, koji se prostire na 4200 kvadrata. U planu je i uređenje Boemskog trga Dragiše Nedovića ispred hotela Zelengora.

Pored toga, započeli smo još jedan veliki projekat koji finansiramo sredstvima iz budžeta grad, a a reč je o obnovi fasada. Projektom su obuhvaćene 22 zgrade iz 19. i 20. veka koje su proglašene spomenicima kulture u najužem centru Kragujevca. Na taj način zgrade važne za kulturu sećanja, biće sačuvane u originalnom stilskom izgledu, a uređene i osvetljene postaće ukras Kragujevca.

2. Kada se osvrnemo na energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine, o kojoj se poslednjih godina vodi poprilično računa, takođe jedan od kapitalnih projekata je i zamena u gradskoj toplani kotlova na ugalj - kotlovima na gas. Koliko se time smanjio procenat aerozagađenja u Kragujevcu i okolini?

Jedan od kapitalnih projekata koji je iz korena promenio budućnost Kragujevca je gasifikacija gradske toplane, odnosno zamena dotrajalih kotlova na ugalj, kotlovima na gas. Aerozagađenje je bilo višedecenijski problem Kragujevca. Uspeli smo, uz podršku države, da realizujemo tako veliki i značajan projekat do kraja. Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je prošle godine ugasio kotlove na ugalj, kada je daljinsko grejanje u pitanju.

Ovo je druga grejna sezona na gas, a aerozagađenje je smanjeno za čak 70 posto. Pored toga, Kragujevac za status zelenog grada preporučuju i dve odluke u toj oblasti. Od 1. januara ove godine, svi ugostiteljski objekti su u obavezi da uređaje za odvođenje dima, pare i mirisa opreme filterima na bazi aktivnog uglja. 1. septembra prošle godine stupila je na snagu i odluka da nema gradnje bez sadnje, koja obavezuje investitora da za svaki novoizgrađeni stan ili lokal, posadi po jedno stablo. 

3. Kragujevac je i jedan od pravosudnih centara, a tokom proteklog perioda, izgrađena je Palata pravde?

Izgradnjom Palate pravde Kragujevac je stekao i status pravosudnog centra koji pokriva teritoriju od gotovo 2,5 miliona stanovnika. U novom velelepnom hramu pravde smešteni su svi pravosudni organi, koji su pre toga radili na 11 adresa u gradu. Ovaj savremeno opremljen objekat omogućava građanima da na jednom mestu, efikasno, brzo i sa što manje troškova obave sve poslove vezane za nadležnosti institucija koje se nalaze u ovom objektu.

Centri izvrsnosti / Photo: Grad Kragujevac

4. Šta za grad Kragujevac, i za Srbiju predstavljaju novoizgrađeni Data
centar u okviru kojeg se, između ostalog, nalazi i nacionalna platforma za veštačku inteligenciju?

Izgradnja Državnog data centra pozicionirala je Kragujevac kao lidera u IT sektoru. Kao projekat od nacionalnog značaja, Državni Data centar u Kragujevcu, po tehničkim i bezbednosnim standardima jedan je od najsavremenijih u regionu i u njemu je smeštena ključna informaciono - komunikaciona infrastruktura Republike Srbije.

U Data centru smeštena je i prva državna platforma za veštačku inteligenciju koja je na raspolaganju državi, lokalnim samoupravama, univerzitetima, naučno – tehnološkim parkovima i startapima. Pored toga, već je potpisano više ugovora o komercijalnom korišćenju Državnog data centra sa brojnim domaćim i stranim kompanijama koje ovde čuvaju svoje podatke - Huawei, IBM, SOX, Orion Telekom, Poštanska štedionica, AIGO, Comtrade, RTS i Telekom Srbija. Treća faza Državnog data centra je

Inovacioni distrikt koji će se prostirati na 56 000 kvadrata, čime Kragujevac postaje „silicijumska dolina“ kao centar digitalizacije i inovaciono – kreativnih tehnologija u kome će se razvijati smart city koncept.

5. Kako je Kragujevac, kada je saobraćajna infrastruktura u pitanju, povezan sa ostalim centrima u Srbiji i sa reigonalnim putevima?

Grad Kragujevac, nalazi se u centralnom delu Srbije, na stotinak kilometara južno od Beograda. Geografski je pozicioniran u neposrednoj blizini panevropskog infrastrukturnog koridora 10, sa kojim je povezan modernom brzom saobraćajnicom u dužini od 25 kilometara. Relativno malaudaljenost od državnih granica susednih država u odnosu na grad (250-320 km), kao i aerodroma u Surčinu i Nišu (do 150 km), otvara mogućnosti za intenzivnu međunarodnu saradnju.

Investitori prate dobre puteve a jedan od njih je severna obilaznica, proglašena za projekat od nacionalnog značaja, koja će omogućiti izmeštanje teretnog saobraćaja iz centra grada, kao i formiranje novih poslovno – industrijskih zona duže njene trase.

6. Svedoci smo izgradnje i rekonstrukcije univerzitetskih kliničkih centara u Srbiji?

Ugovor o izgradnji i rekonstrukciji UKC Kragujevac potpisan je polovinom ove godine. Projektom izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, biće izgrađeno oko 22.000 kvadrata novih objekata, dok će oko 14.000 kvadrata biti obuhvaćeno dogradnjom i rekonstrukcijom. Realizacijom ovog kapitalnog projekta biće podgnut nivo zdravstvene zaštite na najviši nivo, ne samo građana Kragujevca i Šumadije, već i centralne i zapadne Srbije a to je preko dva miliona stanovnika.

Centri izvrsnosti / Photo: Grad Kragujevac

7. Šta Kragujevac, kao grad, dobija izgradnjom najvećeg skejt parka u Srbiji?

Kragujevac je dobio skejt park, na prostoru između teniskih terena i Bokserskog kluba u Velikom parku. U kompleksu gde se nalaze bazeni - otvoreni i zatvoreni, košarkaški teren, teren za odbojku na pesku, hala

Gordana Goca Bogojević i Kreativni park. Ceo kompleks, u kome za svakog ima po nešto, kako bi mladi, umesto pored računara ili ekrana ovde provodili svoje slobodno vreme.

S obzirom na to da je skejtbording olimpijska disciplina, prostor od 826 kvadrata je takođe i investicija u buduće olimpijske šampione iz našeg grada i okoline.

8. Što se tiče kapitalnih projekata poput „Čiste Srbije”, šta je u proteklom periodu urađeno u Kragujevcu i okolini?

U okviru prve faze projekta „Čista Srbija“, izgrađeno je prvih 40 od predviđenih 350 kilometara kanalizacione infrastrukture i atmosferske kanalizacije, čime će biti rešen jedan od gorućih komunalnih problema.

Pored toga, posebno smo ponosni na Centre izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija Univerziteta u Kragujevcu, u čiju je izgradnju država uložila 14 miliona evra.

Krajem prošle godine počeli su i radovi na izgradnji novog Vatrogasnog doma koji nam je veoma značajan, jer je prvi i poslednji predat na upotrebu 1934. godine. Realizovan je i državni projekat stanogradnje za pripadnike službi bezbednosti, a izgrađeno je blizu hiljadu stanova u naselju Denino brdo.

Kragujevac ulazi u novi investicioni ciklus snažnog razvoja i više neće biti isti. Kragujevac kao srce Šumadije mora da raste i da se razvija, da investira u svoju budućnost.

Trg Radomira Putnika / Photo: Grad Kragujevac

Trg vojvode Radomira Putnika je samo jedan korak napred u pravcu stvaranja modernog i funkcionalnog centra grada.

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je prošle godine ugasio kotlove na ugalj, kada je daljinsko grejanje u pitanju. Ovo je druga grejna sezona na gas, a aerozagađenje je smanjeno za čak 70 posto.

U novom velelepnom hramu pravde smešteni su svi pravosudni organi, koji su pre toga radili na 11 adresa u gradu.

Kao projekat od nacionalnog značaja, Državni Data centar u Kragujevcu, po tehničkim i bezbednosnim standardima jedan je od najsavremenijih u regionu i u njemu je smeštena ključna informaciono – komunikaciona infrastruktura Republike Srbije.

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.